18:42 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Trumpova politika središnja tema gospodarskog foruma u Davosu

-

-

Foto: - / -

Trumpova politika "Amerika prva" očito je kost u grlu svim sudionicima u Davosu. Svi vide samo rastući američki protekcionizam te smatraju da izolacionizam ne vodi nikamo.
Na gospodarskom forumu u Davosu je gotovo cijela svjetska politička elita te brojne slavne i okrunjene glave.

Drugoga dana Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu govorili su ili će govoriti tijekom večeri gotovo svi svjetski lideri. Većina njih barem je dio svojih govora posvetila politici američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji će u Davos tek stići.

Trumpova politika "Amerika prva" očito je kost u grlu svim sudionicima u Davosu. Nikoga ne zanima konkretna američka statistika o padu nezaposlenosti i gospodarskom rastu. Svi vide samo rastući američki protekcionizam te smatraju da izolacionizam ne vodi nikamo.

Jedan od tih koji tako razmišljaju je talijanski premijer. Istina, zauzet je promišljanjima o skorim izborima, za koje tvrdi da će napokon donijeti političku stabilnost. No, u međuvremenu i on komentira poteze Donalda Trumpa.

Grčki premijer ne zamara se tim problemima, on razmišlja o onome što je, čini se, cijela Europa zaboravila - ilegalnim migrantima. "To je pravi europski problem. I zato moramo pronaći zajednički odgovor na migrantsko pitanje i dogovoriti konkretna pravila o dobivanju azila", kaže.

Dok njemačka kancelarka poziva na više jedinstva u EU-u, trvenja među zemljama članicama jasno su se pokazala u Davosu gdje su čelnici Italije i Grčke kritizirali članice iz srednje i istočne Europe zbog manjka solidarnosti u migrantskoj krizi.

"Te zemlje bi zbog toga mogle snositi odgovornost kad dođe vrijeme pregovora o budućem proračunu EU-a", upozorili su talijanski premijer Paolo Gentiloni i njegov grčki kolega Alexis Cipras. Europski blok podijeljen je i kad je riječ o tome treba li Uniji više ili manje centralizacije.

Na popisu sudionika Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu nalaze se čelnici država, kraljevske obitelji, najutjecajniji ljudi iz poslovnog svijeta, nevladine organizacije, ali i osobe s estrade. Oko 3000 sudionika u više od 400 panela razgovara o brojnim aktualnim temama, a misao vodilja ove godine je stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu.

Više o događajima u Davosu u Temi dana govorili su prof. dr. sc. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti i prof. dr. sc. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Na konstataciju da su se kao glavne teme foruma nametnule rastuće tenzije u svijetu, protekcionizam, globalno zagađenje i opasnost od kibernetičkih napada Luka Brkić odgovorio je da su to sada teme koje trenutno ozbiljno muče globalni svijet. Dodao je da se ti problemi ne mogu rješavati na nacionaloj razini te da je ovaj forum prilika da se daju nacrti za kreaciju politika koje bi mogle rješiti ili barem ublažiti te goruće probleme.

Mladen Vedriš je kazao kako na forumu nema zaključaka koji obvezuju, već da je on moćno oružje komunikacije. "To je jedna otvorena platforma, misaona i komunikacijska te sigurno da ima utjecaja na procese donošenja odluka", naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!