18:04 / 12.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Trumpova zabrana izazvala paniku u europskim zračnim lukama

Foto: Piroschka van de Wouw /Reuters

Foto: Piroschka van de Wouw /Reuters

Foto: - / REUTERS

Trump je uveo zabranu putovanja građanima 26 europskih zemalja koja će trajati 30 dan. Zabrana stupa na snagu sutra u ponoć.
Zbunjeni putnici, mnogi s maskama, pohrlili su u europske zračne luke kako bi uhvatili letove za SAD nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo zabranu na većinu putovanja iz Europe u borbi protiv širenja koronavirusa.

Trump je uveo zabranu putovanja građanima 26 europskih zemalja koja će trajati 30 dana. Zabrana se ne odnosi na građane Hrvatske, Velike Britanije, Irske i SAD-a i stupa na snagu sutra u ponoć.

- To je uzrokovalo ogromnu paniku, rekla je 20-godišnja Anna Grace, američka studentica koja je u svom prvom posjetu Europi.

Odlučila se vratiti kući iz Madrida umjesto nastaviti planirano putovanje u Francusku. Njezini prijatelji nisu imali toliko sreće s promjenom leta.

Iako su Amerikanci izuzeti iz zabrane, Grace i mnogi drugi radije bi se vratili kući jer strahuju od proširenja zabrane, ali i zaraze koronavirusom u Europi.

- Nervozni smo jer se bojimo da se nećemo moći vratiti kući, rekao je 29-godišnji Jay Harrison koji se nada da će se ukrcati na let u Bruxellesu.

Paola Mesa, 29-godišnja Španjolka koja leti iz Barcelone u San Francisco, podržava Trumpovu zabranu.

 -To je nešto što je i Španjolska već trebala učiniti, rekla je.

Broj smrtnih slučajeva danas je u Španjolskoj gotovo udvostručen sa 84 stradalih, a zaraženih je gotovo 3000.

Trump je rekao da je morao nešto učiniti jer Europska unija nije poduzela potrebne mjere za suzbijanje koronavirusa.

Unija je odbacila njegove primjedbe i kritizirala nedostatak komunikacije s američke strane. Mnogi putnici se ne slažu s Trumpovom zabranom.

- To je suludo. Zašto sada uvodimo zabranu kada je virus već u SAD-u?, rekao je 24-godišnji Leo Mota koji je pristigao u parišku glavnu međunarodnu luku Charles de Gaulle iz Los Angelesa.

- Trump krivi vanjskog neprijatelja, u ovom slučaju Europu, smatra Španjolac Miguel Paracuellos koji radi u SAD-u.

Amerikanac Jon Lindfors također je kritizirao američkog predsjednika koji će tražiti novi mandat na izborima u studenom.

- Trump je rekao da ovo nije zdravstvena kriza, ali je. Rekao je da ovo nije gospodarska kriza, ali je. Više ne vjerujemo Trumpu, rekao je Lindfors.

Član posade Delta Air Linesa koji nije htio biti imenovan rekao je da će taj potez izazvati "nered".

- Nismo ništa slično očekivali. Ne znamo što to znači za nas i našu kompaniju, rekao je.

Američki par iz San Francisca, Gregory i Ada Goldberg, nastoje uhvatiti raniji let iz Barcelone i vratiti se kući.

- Ovo su trebala biti dva tjedna opuštajućeg odmora, ali su se pretvorila u noćnu moru, rekla je 69-godišnja Ada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!