18:40 / 10.11.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik 2/B.A./HRT

Tržišta kapitala nastavila rasti, ali po nižim stopama

Ilustracija: REUTERS/Issei Kato

Ilustracija: REUTERS/Issei Kato

Foto: - / REUTERS

Ohrabrena objavama o mogućem pronalasku cjepiva protiv koronavirusa, tržišta kapitala nastavila su rasti, no po nižim stopama od jučerašnjih.
Ohrabrena objavama o mogućem pronalasku cjepiva protiv koronavirusa, tržišta kapitala nastavila su rasti, no po nižim stopama od jučerašnjih. Najveća svjetska burza u New Yorku opet je u plusu, indeksi u Tokiju imaju najvišu vrijednost u posljednjih 30 godina, a europske dionice na najvišoj su razini u posljednjih osam mjeseci.

➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

New York, London, Tokio, Frankfurt. Ulagači na najvećim burzama šire optimizam nakon što se pojavila mogućnost da ćemo se u relativno bliskoj budućnosti vratiti normalnom životu.

- To je odgovor koji je tržište čekalo. Postoje i drugi važni čimbenici, poput poticaja gospodarstvu, ali imati cjepivo znači vratiti se uobičajenom životu i potrošnji, kaže Mannik Dhillon, predsjednik Uprave Victory Capitala.

No unatoč optimizmu, za euforiju je prerano jer je mnogo toga još otvoreno.

- Kad će cjepivo biti dostupno? Tko će ga dobiti? Koliko će cijepljenja biti potrebno? Kad će biti objavljen sadržaj istraživanja koji je i dalje tajan? Na sva ta pitanja tržište želi dobiti odgovore. No postoji nada da vidimo svjetlo na kraju tunela, kaže analitičar Robert Halver iz Baader Banka.

Najveći rast zabilježili su sektori koje je pandemija dosad najteže pogodila, poput avioindustrije. S druge strane, vrijednost tehnoloških kompanija s Pfizerovom je objavom - pala.

- Najveći pad je doživjela dionica Zooma, preko koje se održavala većina virtualnih sastanaka i koja je imala drastičan rast u zadnje vrijeme, kaže Petar Brkić, član Uprave Generali Investments.

Vjetar u leđa tržišnom rastu dao je i izbor američkog predsjednika, čime je završeno razdoblje neizvjesnosti.

- Imamo novog predsjednika koji ne poriče da virus postoji, nego ima plan kako se boriti s pandemijom. To u ovom trenutku trebamo više od ičega. Da bismo imali snažno tržište, trebamo zdravog i snažnog potrošača, kaže broker Peter Tuchman.

Zbog najava da bi gospodarstvo moglo živnuti porasla je i cijena nafte. Nakon jučerašnjih 10 posto - i danas je u zelenom. Njezina vrijednost i na europskom i na američkom tržištu premašuje 40 dolara za barel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!