13:31 / 15.10.2019.

Autor: HRT

Tržište kapitala može rasti, ali Agrokor još nije zaboravljen

-

-

Foto: - / -

Razvoj tržišta kapitala, osim u Hrvatskoj, važno je pitanje i u cijeloj Europskoj uniji, koje će biti znatno oslabljeno nakon brexita.
U Zagrebu je održana konferencija o korporativnom upravljanju. Cilj je istaknuti važnost tog dijela poslovanja i za pojedinačni uspjeh kompanija i za gospodarski rast zemlje. Poseban naglasak stavljen je na važnost kvalitete korporativnog upravljanja za podizanje općih poslovnih standarda, a zatim i likvidnosti na tržištu kapitala.

- Svjedoci smo niskog prometa na Zagrebačkoj burzi, koja je ponajviše posljedica određenog nepovjerenja, koje još uvijek postoji na hrvatskom tržištu kapitala. Međutim, nedavno povećanje prometa pokazuje da itekako ima prostora za rast prometa, no niz nepovoljnih događaja koji su se događali do 2017. godine još su uvijek ostavili duboki trag na investitorima u Hrvatskoj, poručio je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.Nedavno povećanje prometa na Zagrebačkoj burzi, potaknuto pokušajem preuzimanja Kraša, pokazalo je da na hrvatskom tržištu kapitala itekako ima prostora za rast. No slučaj Agrokor još nije zaboravljen. Važno je povećati broj dionica kojima se trguje na burzi, a najveća očekivanja Martina Dalić ima - od Vlade.

- Naravno da tu postoje različiti oblici, modaliteti, listanje pojedinih javnih poduzeća, osnivanje fonda u koji bi se oni uključili, pa onda listanje fonda, listanje možda i poduzeća koja su u vlasništvu gradova, dakle postoje razni modaliteti, ali cilj je da se tržištu daju dionice koje bi se percipirale kao sigurne, kazala je.

Iz Vlade trenutačno nema nekih konkretnih najava izdavanja dionica državnih tvrtki. No ministar financija Zdravko Marić za idući mjesec najavljuje skoro izdanje domaće obveznice jer potkraj studenog na naplatu dospijeva obveznica od milijardu eura. Ne sumnja da će ponovno izdanje biti uspješno.

Razvoj tržišta kapitala, osim u Hrvatskoj, važno je pitanje i u cijeloj Europskoj uniji, koje će biti znatno oslabljeno nakon brexita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!