11:41 / 17.08.2019.

Autor: Domagoj Matić/HRT

Tržište preplavila uvozna šljiva lošije kvalitete

-

-

Foto: - / -

Proizvođači šljive u Slavoniji na mukama. Unatoč rekodnom urodu, tržište preplavila uvozna šljiva lošije kvalitete. Uz to ih ubija i niska otkupna cijena.
Proizvođači šljive u Slavoniji na mukama. Unatoč rekordnom urodu, tržište preplavila uvozna šljiva lošije kvalitete. Uz to ih ubija i niska otkupna cijena.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Za županjsku Posavinu kažu da je carstvo dobre domaće šljive, no slaba je to utjeha tamošnjim proizvođačima. I ove ih sezone ubija preniska otkupna cijena i naravno - prava poplava uvozne šljive. No žilavi su naši Šokci pa se okreću preradi.

Prije 15 godina obitelj Šarčević iz Bošnjaka odlučila se za proizvodnju šljiva. Počeli su s jednim hektarom i polako, uz mnogo rada, došli su do četiri. Baviti se ovom voćkom nije nimalo lako jer zahtijeva mnogo rada i brige, a na tržištu još nije prepoznata.

- Patnja je velika, radi se nonstop, šljiva nema pravu cijenu, ona je podcijenjena kao proizvod i s time nismo zadovoljni. Puno je ručnog rada, puno je mukotrpnog posla, a nije neka velika naplata - kaže Stanko Šarčević, proizvođač šljiva iz Bošnjaka.

Prošla godina bila je naklonjena proizvođačima šljiva, a prema sadašnjim pokazateljima i ova bi trebala biti rodna. Sočni i veliki plodovi uglavnom idu za proizvodnju poznate rakije - šljivovice, dok su sami plodovi za konzumaciju slabo traženi.

- Žalosno je što velike kuće ne uzimaju ovakav proizvod i prodaju ga turistima, koji je stvarno kvalitetan, već nude uvoznu šljivu. To je standardno, svake godine se događa ovdje - nastavlja Stanko.

Ono što su smokve na moru, to su u Slavoniji šljive - voćka svakog dvorišta. Slavonci ipak prepoznaju njezinu vrijednost i uglavnom kupuju od domaćih proizvođača.

Šljive na moru tijekom sezone postižu cijenu i do trideset kuna po kilogramu, a proizvođači u Slavoniji ne mogu dobiti više od 2,5 kune. Preprodavači trljaju dlanove dok proizvođači ostaju kratkih rukava.

Pogledajte priču:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!