14:20 / 23.07.2019.

Autor: V.K./Hina

Tržište rabljenih traktora "eksplodiralo"

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Tržište novoregistriranih traktora u prvih šest mjeseci ove godine se stabiliziralo, no "eksplodiralo" je tržište rabljenih traktora.
Tržište novoregistriranih traktora u prvih šest mjeseci ove godine se stabiliziralo, no "eksplodiralo" je tržište rabljenih traktora, pokazuju podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupno je u stanicama za tehnički pregled novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada ili čak 68 posto više nego lani kada je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina, navode iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme.

No ističu kako je istodobno prvi puta registrirano čak 2.125 rabljenih traktora, što je gotovo 2,3 puta više nego u prvom polugodištu lani i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Može se konstatirati da se tržište novoregistriranih traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje porast prodaje novih traktora u Hrvatskoj, no zabrinjavajuće je to što je tržište rabljenih traktora "eksplodiralo", kazao je dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme i direktor Poljoopskrbe-Međunarodne trgovine Franjo Dominković.

Najviše registriranih rabljenih traktora, kako navodi, je iz istočne Europe odnosno s istoka.

Najbrojniji su traktori IMT kojih je registrirano 412 komada, a ti se traktori ne proizvode već pet godina od kada je tvornica u Beogradu bankrotirala.
Registrirano je i više traktora iz tvornica koje su davno prestale proizvoditi traktore - primjerice rumunjski Univerzal (registrirano 39 komada), poljski Ursus (86 kom), Renault iz Francuske (52 kom) te naši Torpedo (71 kom) i čak 79 traktora Tomo Vinković.

Iz podataka za 2017. i 2018.  vidljivo je da je prosječna starost traktora preko 20 godina, a dosta ih je starosti iznad 35 godina pa čak i iznad 50 godina, kaže Dominković.

U Udruzi su mišljenja kako je to štetno i za poljoprivrednike i za Hrvatsku te da nismo dužni zbog EU potpora "čistiti ni EU skladišta rabljene mehanizacije, niti ona izvan EU-a".

Ako se ne može potpuno zabraniti uvoz ili nabava na EU tržištu rabljenih traktora onda je hitno potrebno ograničiti godine starosti i to do pet godina, poručili su iz Udruge napominjući da bi to pomoglo i našim proizvođačima traktora u prodaji na domaćem tržištu. Hrvatska naime ima dva proizvođača traktora.

U Udruzi drže kako je pozitivno što raste prodaja novih traktora, na što je, kako navode, prije svega utjecalo korištenje potpora iz Programa ruralnog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!