Tržištu 32.000 tona dizelskog goriva iz obveznih zaliha

14.04.2022.

14:03

Autor: T.D./HRT/Hina

Dizelsko gorivo

Dizelsko gorivo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je u četvrtak odlučila da će iz obveznih zaliha nafte i naftnih derivata na tržište pustiti 32.000 tone dizelskog goriva. 


Agencija za ugljikovodike će iz obveznih zaliha na tržište pustiti 12.000 tone dizelskog goriva do kraja travnja te 20.000 tona do kraja svibnja 2022. godine. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obrazložio je da je 1. travnja 2022. održan sastanak Međunarodne agencija za energiju (IEA) na kojem je dogovoreno da će se otpustiti 120 milijuna tona nafte iz obveznih zaliha s ciljem slanja jedinstvene i snažne poruke svjetskim naftnim tržištima da neće biti manjka u zalihama kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

Iako Republika Hrvatska nije članica Međunarodne agencije za energiju i nema obvezu, može sudjelovati u drugoj zajedničkoj koordiniranoj akciji s 32.000 tona dizelskog goriva, odnosno preračunato u ekvivalente sirove nafte 238.000 barela.

- U ožujku ove godine Hrvatska je sudjelovala u prvoj zajedničkoj koordiniranoj akciji puštanja obveznih zaliha na tržište, tijekom koje je pustila 22.000 tona dizelskog goriva na tržište odnosno preračunato u ekvivalente sirove nafte 164.000 barela, kazao je Ćorić.

Inače, sukladno zakonskim odredbama odluku o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata donosi Vlada, a Agencija za ugljikovodike pušta obvezne zalihe na tržište po tržišnim cijenama. Tržišna cijena je cijena koja se postigne tržišnim natjecanjem temeljeno na srednjim kotacijama, objavljenim tijekom isporuke u Platt's European Marketscanu, za naftne derivate koji su predmet prodaje, obrazlaže se u Vladinoj odluci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!