TUI: Inflacija bi ove zime mogla smanjiti potrošnju na odmor

20.09.2022.

12:31

Autor: T.D./HRT/Hina

Inflacija i turizam

Inflacija i turizam

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka turistička grupacija TUI potvrdila je u utorak da bi poslovnu godinu 2021/2022. trebala zaključiti s dobiti, upozorivši ujedno da bi građani zbog inflacije i visokih troškova života mogli smanjiti potrošnju na zimski odmor.

Grupa, jedan od najvećih svjetskih turoperatora, navodi da su rezervacije za mjesec studeni i prosinac na 81 posto razine iz sezone 2018/2019. i očekuje da će se trend kasnih rezervacija za zimske praznike nastaviti.

- Ključni dio naše ponude za odmor u nadolazećoj zimi vjerojatno će biti Kanari, Meksiko, Egipat i Zelenortski otoci, naveo je TUI u priopćenju.

Njemačka kompanija zabilježila je oporavak potražnje ovog ljeta jer su turisti pohrlili na europske i karipske plaže kako bi uživali u odmoru nakon pandemije.

No, prijeti opasnost da će potražnja oslobođena pandemijskih kočnica jenjati do zime budući da kućanstva smanjuju potrošnju na izdatke koji nisu nužni zbog visoke inflacije i skoka troškova života.

TUI je potvrdio da će ovu poslovnu godinu koja završava u rujnu zaključiti s dobiti, unatoč gubicima u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem, dodajući da su troškovi zbog prekida letova bili na povišenim razinama, ali su se u četvrtom fiskalnom tromjesečju smanjili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!