16:06 / 02.04.2019.

Autor: Fabijan Kale/HRT

Turisti imaju što unajmiti, a domaći nemaju kamo

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb je u vrhu europskih metropola kada je riječ o poskupljenju dugoročnog najma. Godišnje poraste za 11 posto, a razlog je potražnja turista za stanovima.
Cijene dogoročnog najma stanova zbog turista rastu pa je građanima sve teže doći do prihvatljivog smještaja. Hrvatska se pridružila inicijativi za "Stanovanje za sve" kojom se od Europske komisije traže izmjene pravila kako bi se javni stanovi lakše gradili i bili dostupniji za više stanovnika.

Zagreb je u vrhu europskih metropola kada je riječ o poskupljenju dugoročnog najma. Godišnje poraste za 11 posto, a razlog je potražnja turista za stanovima. Sedamnaest organizacija na čelu s udrugom "Pravo na grad" priključilo se Europskoj građanskoj inicijativi 13 zemalja koja traži gradnju javnih stanova dostupnih svim građanima.

- Poručujemo, posebice mi iz južnih i jugoistočnih zemalja, da je samo 2% javnih stanova, dok je u Beču 60% stanova u javnom vlasništvu ili neprofitnom sektoru, poručuje Iva Marčetić iz "Prava na grad". Kampanja je predstavljena na Europskom trgu u Zagrebu, a organizacija mladih se požalila na iseljavanje zbog otežanog dolaska do stana.

Kampanja će trajati godinu dana, potpisi će se skupljati na stranici housingforall.eu. U godinu dana trebaju prikupiti milijun potpisa na razini Europske unije kako bi Europska komisija o njoj raspravljala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!