08:38 / 12.02.2019.

Autor: M.Š./S.M./HRT

"Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Konferenciju "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti" nastojat će odgovoriti na bitna pitanja vezana uz sadašn jost i budućnost ljudskih potencijala i tržišta rada u turizmu.
Konferenciju "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti" nastojat će odgovoriti na bitna pitanja vezana uz sadašn jost i budućnost ljudskih potencijala i tržišta rada u turizmu.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te predsjednik HGK Luka Burilović.

Predsjednik HGK-a Burilović rekao je da su radne kvote za ugostiteljstvo i turizam za ovu godinu povećane za oko 75%.

- Iako nužno, ono nije trajno rješenje, već je gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje hrvatskog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Ove školske godine se 3.800 đaka željelo školovati za kuhara, a upisano ih je 1.200, dodao je.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je da je turizam vrlo zahtjevna industrija u kojoj na uspjeh utječu i vanjski faktori koji se ne mogu imati pod kontrolom - vremenske prilike, globalno zatopljenje. No turizam je i uslužna djelatnost čija izvrsnost počiva na obrazovanju, vještinama i motivaciji svih dionika te gospodarske grane. Istaknula je da će ova i iduća godina i za turizam biti nešto izazovnija.

Ministar turizma Gari Capelli kaže da je uslužni sektor najbrže rastući sektor koji pak generira najveći broj novih radnih mjesta.

- Želio bih da su kvote rezervna opcija, ali moramo to imati kao mogućnost. Ne smijemo doći u situaciju da se dogodi nešto kao prošle godine. Nisu niti druge zemlje izuzete iz tih situacija, a Austrija primjerice zapošljava 500 tisuća stranaca, od čega je 90 posto stranaca. Bez migracija Austrija danas ne bi mogla imati riješeno pitanje radne snage. Mi smo sada na pet posto stranih radnika.

Želja je da većina radnika u turizmu, butu iz Hrvatske.

- Turizam je ipak doživljaj, netko ga treba prodati, nasmijati se i ispričati priču o Hrvatskoj, smatra ministar.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je pak važnost mirovinske reforme te činjenicu da umirovljenici mogu raditi. Što se tiče strane radne snage u turizmu, povećane su kvote.

- Cilj ove Vlade je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, ne bih se složio s gospodinom Burilovićem da su radne kvote prva već zadnja linija obrane. Mi smo ove godine kvote povisili, ali držimo palčeve da se neće sve iskoristiti.

Na konferenciji će se razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma; predstavit će se koncept i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva; analizirati zanimanja budućnosti u turizmu te predstaviti nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!