19:44 / 02.09.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/T.D./HRT

Turistički kolovoz popravio lošije srpanjske rezultate

-

-

Foto: - / -

Hrvatsku je prošli mjesec posjetilo sedam i pol posto više turista nego lani, koji su ostvarili i dva i pol posto više noćenja.
Turistički je kolovoz nadoknadio blagi minus iz srpnja. Hrvatsku je prošli mjesec posjetilo sedam i pol posto više turista nego lani, koji su ostvarili i dva i pol posto više noćenja.

Od početka godine u plusu smo 4,9% u dolascima i 1,65 u noćenjima. Najbrojniji su nam gosti Nijemci, Slovenci i Austrijanci, a zanimljivo, u kolovozu je bilo čak 20 posto više domaćih gostiju nego lani.

Umjesto učestalih žalopojki na tijek turističke sezone, napokon više optimizma kod hotelijera i ugostitelja.

- Osmi mjesec je zadovoljio naša očekivanja. Lani je bio krasan mjesec a ove godine je još bolji. Naši najbliži susjedi Austrijanci i Talijani stabilno i dalje, Nijemci u laganom padu ali veliki porast gostiju iz Poljske, Češke i Slovačke, objašnjava Manuela Kraljević, direktorica Arena Hospitality Groupa.

- Malo je zatajio 7 mjesec međutim 8 mjesec je popravio situaciju, poboljšana je krvna slika i počeli smo lakše disati, ističe Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadra.

Turistički su djelatnici u kolovozu premašili prošlogodišnje rezultate. Ugostili smo gotovo 5 milijuna turista i smiješi nam se bolja turistička zarada.

- Ono što znamo po fiskalizaciji negdje oko milijardu i 400 milijuna kuna više prihoda je po fiskalizaciji, tako da ćemo i ove godine imati jači rast prihoda od 3 do 4 posto, smatra Gari Cappelli, ministar turizma.

Ohrabruju i najave za posezonu. Novootvoren luksuzni hvarski hotel, primjerice, rasprodan je Amerikancima koji stižu izravnim letom Philadelphia - Dubrovnik.

- Otvoreni smo svima,no veliki novac koji smo uložili u obnovu je za dobrostojeće goste koji će visoko pozicionirati Hvar među luksuznim destinacijama, kaže Deni Ohlsen Dukić, direktor hotela.

- Možemo reći za rujan da je kongresna sezona popunjena, kaže Ivan Sarajlić, koordinator marketinga Amadria park hotela.

Tina Sarajlić, voditeljica zagrebačkog hostela objašnjava kako je za njih ova sezona jako dobra.

- Što se tiče popunjenosti za 9 mjesec sad smo na 90 posto što je prilično dobro, dodaje Tina Sarajlić.

I dok hotelijeri, pa čak i privatni iznajmljivači, bilježe bolju popunjenost u kolovozu, kampovi su u blagom minusu. Unatoč izazovima i konkurenciji, naš profitabilni turizam možda ove godine, ipak, neće pokleknuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!