Turizam cvate: Istarski tartufi i dubrovačka trpeza

20.10.2019.

18:24

Autor: Jana Radić/Senka Mošnja/Ivana Nežić/Sanda Dičak/P.F./HRT

default error photo
Sunce i toplina privukle su još više turista u doba godine kada se zaključuje i turistička posezona.
Gotovo da se ne pamti ovakvo vrijeme u drugoj polovici listopada. Sunce i toplina privukle su još više turista u doba godine kada se zaključuje i turistička posezona.

Istra, osobito njezina unutrašnjost sada su posebno zanimljivi za turiste koji dolaze iz cijelog svijeta ne samo zbog odmora nego i zbog tartufa.

Iako je srednjovjekovni Motovun nezaobilazan i ljeti, sada je špica. A još je originalnije otići u lov na skupocjene tartufe. U dobrom raspoloženju, u utrobu šume uputili su se turisti iz raznih zemalja.

A nakon lova turisti kupuju u gradu sir, pršut, kobasice, pa čak i čokolade na bazi tartufa. Upravo je završila i berba terana po kojemu je sjeverna Istra i poznata.

Gotovo pola milijuna ljudi godišnje posjeti Motovun i područje Buzeštine. I ostanu barem 2-3 dana. Ne čudi što su uz kuće za odmor ondje počeli nicati i obiteljski hoteli. I rade cijele godine.  

"Dubrovačka trpeza" za kraj sezone

Na kraju sezone već je postala tradicija da dubrovački ugostitelji na Stradunu postave "dubrovačku trpezu". Najraznovrsnija jela gradskih restorana i hotela privukla su brojne Dubrovčane i njihove još brojnije goste koji su se, nakon ili prije dobrog zalogaja, mogli i okupati jer je more na 22°C.

Točno u podne na Stradunu je otvorena Dubrovačka trpeza. Na stolu postavljenom duž cijelog Straduna dubrovački ugostitelji, hotelijeri , slastičari i pekari pripremili su najbolje iz svoje ponude.Moglo se vidjeti koliko je dubrovačka gastroponuda raznolika i bogata. Tradicija i inovativnost susrele su se na jednom mjestu.

Prezentirala su se neka dubrovačka stara jela na jedan moderniji način: dalmatinska pašticada s njokama od bosiljka, tuna carpacio s musom od boba, torta od smokava, tortu od naranče, kotonjata i drugo.

Trebalo je kupiti tanjur po simboličnoj cijeni i čekati da se stol otvori. A onda se trebalo potruditi i doći do željenog jela. Poslije dobrog jela moglo se zaputiti na plažu jer sezona kupanja još traje.

Cjelogodišnji turizam Dubrovnik već ostvaruje, samo treba natjerati i vlasnike restorana da ostanu otvoreni ove zime jer letova će još biti, gosti stižu, očekuje se i zimski festival.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!