16:34 / 02.02.2019.

Autor: Senka Mošnja/HRT

Turizam - prednost domaćim radnicima i umirovljenicima

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sa svojim životnim i radnim iskustvom umirovljenici mogu pomoći i mladim radnicima.
U turizmu bi od ove godine, više nego ikad, mogli raditi i umirovljenici. Naime, najnoviju Vladinu odluku - prema kojoj odsad mogu raditi 4 sata dnevno bez zamrzavanja mirovine, odmah su pozdravili u Hrvatskoj udruzi turizma. U vrijeme kada je nedostatak radne snage jedan od najvećih problema našega turizma, itekako će dobro doći radnici s dugogodišnjim iskustvom. A njima, uz mirovinu, koja kuna više. 

Bez obzira na to razmišljaju li ili ne o zapošljavanju u mirovini, čini se da su svi s novom mjerom - upoznati.

Sa svojim životnim i radnim iskustvom umirovljenici mogu pomoći i mladim radnicima. No, mnogim mladima posao u turizmu, osobito u ugostiteljstvu ne odgovara previše.

Zdenka Kolić radi kao konobarica od 1971. Zamrznuvši mirovinu, nastavila je raditi. Odsad će uz plaću moći primati i mirovinu. Zadovoljni su i ugostitelji i kažu svaki će domaći radnik imati prednost nad inozemnim.

Današnji gosti traže veću pozornost, neposredan kontakt, odgovarajuću kvalitetu. Osjete li da im domaćini ne mogu udovoljiti, lako će - u nikad jačoj turističkoj konkurenciji - izabrati drugo odredište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!