07:45 / 04.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Turizam u svijetu lani rastom premašio sve druge sektore

-

-

Foto: - / -

Turizam i putovanja su globalnom BDP-u pridonijeli s 10,4% ili 8.300 milijardi američkih dolara. U sektoru je bilo više od 313 milijuna radnih mjesta ili jedno od deset diljem svijeta.
Sektor turizma i putovanja u svijetu je prošle godine stvorio 7 milijuna novih radnih mjesta, a rastom od 4,6% nadmašio je rast svjetskog gospodarstva (3%) i bio najbrže rastući sektor, dok se u ovoj godini očekuje sporiji rast, ističe se u izvješću Svjetskog turističkog vijeća - WTTC. Rastom od 4,6% bio je ispred rasta drugih sektora, uključujući i proizvodnju (4,2%), maloprodaju i veleprodaju (3,4%), poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo (2,6%) te financijske usluge (2,5%). 

Predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara Manzo kazala je kako je 2017. godina u svjetskom turizmu bila i najbolja po turističkoj potrošnji, što je objasnila povećanjem povjerenja potrošača na domaćem i međunarodnom planu, pogotovo sa rastom iz Kine i Indije, ali i oporavku na tržištima u sjevernoj Africi i Europi, na koja su prethodno utjecali terorizam, prirodne nepogode i političke nestabilnosti.

Prema WTTC-ovom izvješću za 2017., turizam i putovanja su globalnom BDP-u pridonijeli s 10,4 posto ili 8.300 milijardi američkih dolara, dok je u sektoru bilo ukupno više od 313 milijuna radnih mjesta ili jedno od deset diljem svijeta, a izvoz iznosio 1.500 milijardi dolara ili 6,5 posto od ukupnog svjetskog izvoza, odnosno gotovo 30 posto od ukupnog svjetskog izvoza usluga. Ulaganja su pak dosegnula 882 milijarde dolara.

Za Europu se u izvješću navodi da je s rastom turističkog prometa od gotovo 5% imala izvedbu bolju nego se očekivalo, uz snažan oporavak potražnje za dalekim odredištima te unutar same Europe zbog snage europskog gospodarstva. Turizam je i u BDP-u sjeverne Afrike povećao udjel, najviše zbog odličnih rezultata Egipta s rastom od čak 73%, ali i Tunisa od 7,6%, s naznakom daljeg oporavka, dok su azijske zemlje nastavile predvoditi globalni rast turizma, pogotovo u sjevernoj Aziji s porastom od 7,4% te južnoj od 6,7%, a najvećim pobjednikom označavaju Kinu. Rijetka regija u svijetu s padom turizma u BDP-u od 1,4% je Latinska Amerika, što iz WTTC-a najvećim dijelom objašnjavaju posljedicom pada potrošnje u najvećoj zemlji Brazilu, ali i političkim i gospodarskim problemima u Venezueli.

"Kako sektor turizma i putovanja postaje sve važniji kao generator BDP-a i radnih mjesta, ključni izazov je osigurati održiv i uključiv rast, pogotovo što smo u 2017. već vidjeli početke 'borbe' protiv turizma u nekim ključnim svjetskim odredištima", upozorili su iz WTTC-a, najavljujući da će stoga teme turističke prenapučenosti i budućnosti turističkih radnih mjesta biti ključne i na predstojećem WTTC globalnom summitu sredinom travnja u Buenos Airesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!