22:22 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Turska otkrila 135 milijardi m3 prirodnog plina

Platforma na moru, ilustracija

Platforma na moru, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Turska je pronašla novo polje s 135 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u južnom dijelu Crnog mora, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Ovim se velikim pronalaskom ukupna količina plina koju je ta zemlja otkrila u regiji povećala na 540 milijardi kubičnih metara.

- Naš istraživački brod Fatih otkrio je 135 milijardi kubika prirodnog plina u bušotini Aamasra-1 u polju prirodnog plina Sakarya. Operacije ispitivanja oko bušotine nastavljaju se. Bogu hvala, očekujemo nove dobre vijesti iz ove regije, rekao je Erdogan na svečanosti u crnomorskoj pokrajini Zonguldak.


 Lani je turski istraživački brod Fatih (Osvajač) pronašao 405 milijardi kubika prirodnog plina u polju Sakaryja u zapadnom Crnom moru, što je najveće tursko otkriće zaliha prirodnog plina. 


Turska, koja ima malo nafte i plina, jako ovisi o uvozu iz Rusije, Azerbajdžana i Irana, ali i o ukapljenom plinu iz Katara, SAD-a, Nigerije i Alžira.

Prošle je godine Turska uvezla 48,1 milijardu kubičnih metara plina, šest posto više nego prethodne godine, od čega trećinu čini ruski plin.


Turska također provodi ispitivanja u istočnom Mediteranu, u spornom području koje svojataju Grčka i Cipar. Prošle je godine zbog toga bilo napetosti, reagirala je i Europska unija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!