Hrvatsko-turska suradnja, idući tjedan otvara se Hayat hotel

19.01.2023.

07:05

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Budući turistički kompleks u Zadru

Budući turistički kompleks u Zadru

Foto: HTV / HRT

Samo četiri mjeseca nakon službenog posjeta turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj, u Zagrebu boravi skupina turskih poslovnih ljudi. Uglavnom iz građevinskog sektora jer dvije turske kompanije sudjeluju u obnovi jedne zagrebačke bolnice i zgrade Ministarstva vanjskih poslova. Turski poduzetnici ulažu i u turizam u Hrvatskoj, a idući tjedan otvaraju gradilište luksuznog hotela u Zadru.

Prvi Hayat hotel u Hrvatskoj, luksuzna investicija turske Doguš grupe, vrijedna je oko 120 milijuna eura. Uz hotel planira se i izgradnja stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje tvornice Maraska. 

- Idući tjedan u zadru imamo svečanost otvaranja gradilišta novog turističkog kompleksa poznate Doguš grupe i time želimo ojačati našu turističku suradnju, ističe turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran

Jedna od najvećih turskih građevinskih tvrtki obnavlja naš KBC "Sestre milosrdnice". 

- U rekonstrukciji je šest bolničkih zgrada koje želimo obnoviti u 23 mjeseca i nadamo se novim poslovima na objektima oštećenima u zagrebačkom potresu, kaže zamjenik voditelja projekta Akfen Constructiona Mustafa Caner Ulukaya

I zgradu Ministarstva vanjskih poslova obnavljaju Turci.

- Želimo biti dobar partner Hrvatskoj kao članici Europske Unije i uključiti se i u druge javne projekte, kaže voditelj projekta Feka Constructiona Tugrul Turgut

Trgovinska je razmjena s golemom Turskom skromna, no neke su naše tvrtke ipak iskoračile na tržište od 85 milijuna ljudi.

- Dominantni izvoz nam je otpadno željezo to je skoro 50 posto izvoza, imamo naftne derivate i kemijska industrija, ističe potpredsjednik HGK za industriju i održiv razvoj Tomislav Radoš

I riječka metaloprerađivačka tvrtka traži partnera u Turskoj.

- Mi radimo po željama kupaca, oni nam pošalju nacrte što bi htjeli i mi onda to izvozimo i sve savršeno funkcionira, kaže Marin Mičetić, direktor Metalobrade iz Rijeke. 

Nakon ulaska Turaka u vlasništvo kutinske Petrokemije - njihovi se poslovi u Hrvatskoj šire pa je sve glasnija ideja o otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Turskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!