TZ Kvarnera: Rezervacije za sada bolje nego lani, velika očekivanja od sezone

17:21 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Opatija

Opatija

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Rezervacije su za sada bolje nego lani i velika su očekivanja od turističke sezone u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1,5 milijuna noćenja, što je 96 posto noćenja iz pet mjeseci rekordne 2019. godine, a 152 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila je na konferenciji za novinare da je booking za sada 'jači' nego lani, iako još nije dosegnuo rekordnu 2019. godinu, te da je velika potražnja za smještajem visoke kategorije, s pet zvjezdica.

U prvih pet mjeseci je u smještaju s pet zvjezdica ostvareno 25 posto više noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, a u svibnju 21 posto više noćenja.

- Svi pokazatelji uspješnosti su se približili rezultatima iz rekordne 2019. godine, a naše opredjeljenje u smjeru kvalitete i produljenja sezone se pokazalo ispravnim, rekla je Irena Peršić Živadinov.

Istaknula je da je ukidanje epidemioloških mjera i ograničenja putovanja pridonijelo ubrzanom povratku broja noćenja na razine prije pandemije, ali i da je potreban oprez, jer će, uz izazovnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Europi, na putovanja ove godine utjecati i val poskupljenja goriva i životnih troškova.

Kvarner je, kao brzo i lako dostupna autodestinacija, i tu u prednosti, naglasila je.

Po podacima Turističke zajednice Kvarnera, u prvih pet mjeseci je najviše noćenja ostvareno na otoku Krku i na opatijskoj rivijeri, a najviše je bilo domaćih te gostiju iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Gosti su najviše boravili u hotelima, zatim obiteljskom smještaju i kampovima.

Iz TZ Kvarnera ističu i kako je u svibnju ostvareno 92 posto noćenja u usporedbi sa svibnjem 2019. godine, a broj noćenja u zadnja dva tjedna svibnja je bolji nego 2019.

U usporedbi sa svibnjem 2021. ostvareno je 143 posto više noćenja, a najposjećeniji su Opatija, grad Krk, Mali Lošinj i Crikvenica, dok su riječko područje i otok Krk na razini svibnja 2019. godine.

U svibnju su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, a najtraženiji smještaj bila su domaćinstva i kampovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!