11:04 / 03.01.2018.

Autor: HRT

U 2017. zabilježen ubrzani rast cijena stanova

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cijene stanova, pak, pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća pa su tako one više za 4,83% u odnosu na raniju godinu, dok su kuće u prosjeku rasle 2,5%.
Prema novom istraživanju Njuškala u prosincu, provedenom na uzorku od 158.000 aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na godinu ranije rasle za 2,32%. Cijene stanova, pak, pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća pa su tako one više za 4,83% u odnosu na raniju godinu, dok su kuće u prosjeku rasle 2,5%.

Prema indeksima cijena, nakon pada u 2013. i 2014., te stagnacije u 2015., u posljednje dvije godine, a pogotovo u 2017., bilježimo ubrzan rast cijena stanova u Hrvatskoj.

Sudeći prema godišnjim indeksima prosječnih cijena kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima, primjećuje se da u Rijeci one rastu, no ispod prosjeka cijele Hrvatske, dok je iznadprosječan rast cijena prisutan u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru.

U Zagrebu su cijene stanova u posljednjih godinu dana prosječno rasle za 8,3%, dok su cijene kuća rasle za minimalnih 0,3%. Kada bi usporedili trenutne cijene stanova u Zagrebu u odnosu sa cijenama iz 2011. primjetili bismo da su one trenutno niže za 2,24%. Kuće, pak, u Zagrebu trenutno bilježe 17% niže cijene u odnosu na 2011.

Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježili smo u kvartovima Kruge i Zapruđe, gdje su cijene rasle 24, odnosno 23%, dok kada se dotaknemo gradskih četvrti najveći porast je zabilježen u gradskoj četvrti Trešnjevka-jug gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Najveći rast cijena kuća zabilježen je u gradskoj četvrti Novi Zagreb-istok gdje su cijene rasle za 15% u prošloj godini. Zanimljivo je pak, da je istovremeno cijena kvadrata kuća u gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad u prošloj godini zabilježila pad od 2,4% i trenutno iznosi 1083 eura.

Ipak, Zagreb nije grad s najvišim rastom cijena kvadrata stanova. Prvo mjesto u konkurenciji najvećih hrvatskih gradova u ovoj kategoriji nosi Pula, gdje su cijene stanova u godinu dana porasle za čak 11% i trenutno prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1485 eura.

U Osijeku, pak, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 927 eura, i za 1,8% je niža u odnosu na isti mjesec lani. Najviše cijene kvadrata stanova u Osijeku nalaze se u kvartu Gornji grad/Centar gdje iznose 971 euro.

U kvartu Retfala cijene kvadrata stanova su niže za 6,4% u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 962 eura. Ima u Osijeku kvartova gdje su cijene kvadrata rasle, pa tako u kvartu Tvrđa bilježimo 6% više cijena stanova. Prosječan kvadrat stana ovdje iznosi 793 eura. I u kvartu Vijenac Ivana Meštrovića cijene stanova su rasle i trenutno je tamo za kvadrat stana potrebno prosječno izdvojiti 914 eura. U kvartu Jug I prosječna cijena kvadrata stana iznosi 880 eura, dok u kvartu Jug II je ona za 64 eura niža.

Dubrovačko neretvanska županija je, zahvaljući Dubrovniku, i dalje na prvom mjestu po cijenama nekretnina. U navedenoj županiji prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.494 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo iznosi 2.100 eura.

Zanimljivo cijene stanova u Zagrebačkoj županiji niže su za 36% u odnosu na Grad Zagreb, dok su cijene kuća niže za čak 43%. Najniže cijene su i dalje u istočnim dijelovima Hrvatske gdje se prosječne cijene stanova kreću ispod 800 eura po kvadratu, dok prosječne cijene kuća ne prelaze 500 eura za kvadrat.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!