21:17 / 30.12.2018.

Autor: Dijana Kovaček/S.M./HRT

U 2019. rast plaća, ali zbog manjka radne snage

-

-

Foto: - / -

Hrvatsko gospodarstvo u 2019. godini očekuju mnogi izazovi. Najviše negativnih rizika proizlazi iz vanjskog okružja, odnosno globalnih ekonomskih kretanja.
Hrvatsko gospodarstvo u 2019. godini očekuju mnogi izazovi. Najviše negativnih rizika proizlazi iz vanjskog okružja, odnosno globalnih ekonomskih kretanja.

Na domaćem planu poslovna klima i investicije ovisit će o provođenju reformi i smanjenju administrativnih prepreka i parafiskalnih nameta. Od pozitivnih vijesti, realno je očekivati da će Hrvatska vratiti investicijski rejting. To će značiti jeftinije zaduživanje za građane, gospodarstvo i državu.

U 2019. očekuje se rast plaća - i u privatnom i u javnom sektoru, i to ponajviše zbog manjka radne snage. Zbog smanjenja PDV-a na dio proizvoda usporit će se inflacija. No rast BDP-a neće se bitnije mijenjati.

Predviđa se i rast investicija, prije svega zbog snažnijeg priljeva novca iz europskih fondova. Ne bude li nekih iznenađenja, proračun opće države trebao bi u 2019. biti uravnotežen, malo iznad ili ispod nule. Javni dug trebao bi nastaviti padati prema otprilike 70% BDP-a. Zbog toga je realno očekivati da Hrvatska ponovno dobije investicijski kreditni rejting.

Pored toga, 2019. godina je izborna, što za reforme obično nije povoljna okolnost. 

Nastavit će se rast kamatnih stopa u SAD-u, ali i u Europskoj uniji. Na svjetskim burzama stanje je daleko od stabilnog. Čak i ako se u Hrvatskoj ne dogodi neki novi Agrokor ili Uljanik, bit će sasvim dovoljno razloga da 2019. bude gospodarski prilično zahtjevna godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!