10:55 / 20.12.2018.

Autor: M.M./Hina

U 3. maju isplata 'minimalca' za studeni, Sindikalni odbor protiv stečaja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Brodogradilištu 3. maj danas je počela isplata minimalnih plaća za studeni. Iz Sindikalnog odbora za opstojnost ističu da radnicima pokretanje stečaja nije prihvatljivo te da treba iznaći zasebno i održivo rješenje.
U Brodogradilištu 3. maj danas je počela isplata minimalnih plaća za studeni,. Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja ističu da radnicima pokretanje stečaja nije prihvatljivo te da za to brodogradilište treba iznaći zasebno i održivo rješenje.

Radnicima 3. maja bit će isplaćena minimalna plaća za studeni, što je, nakon 'minimalca' za rujan i listopad, treća i posljednja minimalna plaća koja se isplaćuje iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju blokade računa poslodavca.

Uz to, Financijska agencija (Fina) je nakon 120 dana neprekidne blokade računa tvrtke dužna zatražiti otvaranje stečaja.

Trećemajci su tijekom blokade računa razgovarali s vjerovnicima i pokušavali odblokirati račun 3. maja barem na jedan dan, ali im to nije uspjelo, pa će do nedjelje, 23. prosinca i taj uvjet za pokretanje stečaja biti ispunjen.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je da je 3. maj doveden u sadašnju situaciju, da nije za nju kriv te da za radnike 3. maja, kojih je sada oko 1200, stečaj nije opcija.

- Smatramo, i u tom smislu apeliramo na Ministarstvo gospodarstva i Vladu, da 3. maj ne bi smio dospjeti u stečaj, posebice ne zbog neaktivnosti vlasnika i pozajmica danih Uljaniku, rekao je. Naglasio je da zbog više od 523 milijuna pozajmica za Uljanik, 3. maj zapao u probleme, nije mogao završiti započete brodove i platiti dobavljače.
- Stečaj nam nije prihvatljiv, jer u njemu najviše gube radnici, a upitno je hoće li brodogradilište uopće opstati, rekao je Šoljić i istaknuo da je za 3. maj zainteresirano više potencijalnih partnera te da, imajući i to u vidu, za to brodogradilište treba iznaći zasebno rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!