U Berlinu premijera svjetskih inovacija iz područja mobilnosti

20.09.2022.

20:22

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sajam prometnih tehnologija

Sajam prometnih tehnologija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Berlinu je otvoren vodeći svjetski sajam prometne tehnologije koji se održava svake druge godine. Gotovo 3 tisuće izlagača iz 60-tak zemalja izlaže tehnološke novitete u čak 42 paviljona. Najveću pozornost posjetitelja privlači premijera svjetskih inovacija iz područja mobilnosti. U potrazi za novim kupcima na sajmu je i nekoliko naših izvoznih tvrtki. 

Ovi brzi, moderni i ekološki održivi vlakovi budućnost su europske željeznice. Zelena mobilnost kojoj težimo ogleda se i na sajmu koji vrvi od tehnoloških noviteta.

- Tračnički prijevoz je put ka smanjenju emisije ugljikova dioksida i stoga želimo utrostručiti željezničku infrastrukturu do 2050., rekla je Adina Valen, europska povjerenica za promet.

Švicarska, Austrija i Njemačka po glavi stanovnika najviše ulažu u razvoj željeznice. U Hrvatskoj je ona zastarjela, no naši proizvođači imaju što ponuditi za njezinu modernizaciju.

- Na putu u Latviju kratko se ovdje zaustavio i Končarev niskopodni tramvaj. Trinaesti je to od 14 naručenih za njihov daleki grad na Baltiku, a u Berlinu hrvatski tramvaj izaziva pozornost poslovnog svijeta, rekla je Zvjezdana Heina.

Đuro Đaković, Altpro, Gredelj, Penta nadaju se dobroj poslovnosti sajma.

Obnova željeznice hrvatski je prioritet jer je samo 30 posto naših pruga elektrificirano.

Vlakovi na vodik atrakcija su sajma, a ovaj švicarskog Stadlera već su naručile i američke željeznice.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!