U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji udvostručen broj turista

27.07.2022.

17:44

Autor: Marijana Kranjec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Udvostručen broj gostiju

Udvostručen broj gostiju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve više regija na kontinentu nastoji uhvatiti turistički vlak. Među njima je Bjelovarsko-bilogorska županija, gdje je broj dolazaka gostiju u odnosu na prošlu godinu udvostručen. No nedostaje smještajnih kapaciteta pa sada i županija iznajmljivačima nudi nepovratne potpore. Na raspolaganju im je 500 tisuća kuna.  

Kad je prije pet godina u malenom moslavačkom mjestu Rastovcu obitelj Kiđemet odlučila iznajmljivati kuću za odmor, bilo je to više iz nužde nego zbog zarade. 

- Igrom slučaja, ova kuća u kojoj smo prije živjeli ostala je prazna i da je upotpunimo da ne propada i da se nešto oko nje događa odlučili smo se baviti kontinentalnim turizmom, rekao je Alen Kiđemet, vlasnik kuće za odmor.

Danas su popunjeni više od 100 dana u godini, a smještaj im je rezerviran sve do kraja listopada.

Njemačka obitelj iz okolice Düsseldorfa tu boravi 2 tjedna. 

- Vidjela sam ovaj kraj na internetu i izgledao mi je kao raj. I rekli smo - idemo tamo. I doista je raj, prekrasno je ovdje, priroda, tiho je, sviđa nam se govori Annika Symoniuk iz Neuss-a u Njemačkoj.

- Provoditi godišnji odmor ovdje jednostavno je fantastično. Imamo svoj mir, a domaćin Alen pruža nam standard vjerojatno i bolji od onoga kakav većina ima kod kuće, rekao je Michael Symuonuk iz Neuss-a u Njemačkoj.

Bit će još bolji jer nakon što su godinama njihovi domaćini sami ulagali, sada su im na raspolaganju i županijske potpore za podizanje kvalitete smještaja. Tako će uz teretanu, saunu i bazen tu biti još sadržaja. 

Još takvih inicijativa priželjkuju i u županijskoj turističkoj zajednici jer oko 150 objekata za smještaj nedovoljno je za snažniji turistički zamah. 

- Mišljenja smo da mi ovdje imamo dobre atrakcije, imamo određene komparativne prednosti, govori Marcel Medak, dir. TZ BBŽ.

Potpora najviše iznosi 30 tisuća kuna i time pojedini korisnik može pokriti polovinu ulaganja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!