U Bjelovaru u rad pušten pogon vrijedan 43,5 mil. kn

17.05.2019.

12:08

Autor: HRT

default error photo
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u mliječnoj industriji Sirela, bjelovarskom pogonu Dukata, simbolično je u rad pustio prošireni i modernizirani proizvodni pogon vrijedan 43,5 milijuna kuna.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u mliječnoj industriji Sirela, bjelovarskom pogonu Dukata, simbolično je u rad pustio prošireni i modernizirani proizvodni pogon vrijedan 43,5 milijuna kuna. Gotovo polovina novca osigurana je iz Europskog poljoprivrednog fonda i državnog proračuna.Mljekarstvo je najosjetljivija grana poljoprivrede. Dokaz za to je i podatak da se u posljednjih 15 godina broj proizvođača mlijeka kod nas smanjio deset puta - danas ih je samo 5 i pol tisuća. Drastično je smanjena i količina proizvedenog mlijeka pa smo polovinu domaćih potreba prisiljeni pokrivati iz uvoza.

Bjelovarska tvornica specijalizirana je za proizvodnju sira i ona je i najveći izvoznik. Podsjetimo, u posljednjih 12 godina posluje u sastavu francuske grupacije Lactalis, a unatoč strahu od preuzimanja, novi su vlasnici povećali ulaganja. Samo u ovu tvornicu do sada su uložili su oko 22 milijuna eura.

Trenutačno je u njoj zaposleno 350 radnika, a njihov posao jamči i sigurnost za domaće proizvođače mlijeka. Podsjetimo, ovdje je jedan od najvećih mljekarskih bazena u Hrvatskoj, a baš ova grupacija otkupljuje gotovo polovinu mlijeka svih domaćih proizvođača. Stoga je stabilnost ove tvrtke itekako važna za očuvanje domaćeg mliječnog sektora. Premijer Plenković izjavio je kako mu je drago što je ova investicija sufinancirana s 22 milijuna kuna iz Europskog programa za ruralni razvoj, pri čemu je 85 posto tih sredstava iz europskih fondova, a 15 posto dala je Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!