10:00 / 02.06.2019.

Autor: Kornat Vilović/HRT

U borbi protiv tvrtki-predatora i lihvarskih kamata

-

-

Foto: - / -

Ministrica navodi kako nije dovoljno samo informirati građane o opasnostima zajmova, zbog kojih bi primjerice na posuđenih 100 eura mogli izgubiti vrijednost nekretnine u iznosu od milijun eura.
Tvrtke koje posluju na Islandu i koje u ponudi imaju kratkoročno financiranje s enormnim kamatnim stopama, nude nezakonite zajmove. Većina tih lihvarskih institucija u vlasništvu je danske tvrtke sa sjedištem u Kopenhagenu. Njezin način poslovanja zakonit je u Danskoj, ali ne i na Islandu, gdje kratkoročni lihvarski zajmovi s naknadama do 35 tisuća posto od jeseni više neće biti dopušteni, ako prođe vladin prijedlog.

Prema islandskom zakonu, tvrtkama za financiranje dopušteno je naplaćivati kamate i druge troškove vezane uz kredite do 50 posto. Te predatorske tvrtke koje naplaćuju naknade čak i u tisućama postotaka, koriste se malom bankom u udaljenom islandskom selu za prikupljanje kredita.

- Kada gledamo na kredite daleko izvan onoga što je zakonski dopušteno, uspostavili bismo sustav u kojem tvrtke jednostavno ne mogu prikupljati takve zajmove. To bi s jedne strane moglo značiti promjene u platnim uslugama banaka i naplata takvih kredita bi bila nemoguća. S druge strane, potrošač ne bi morao platiti više od zakonske maksimalne naknade. Tada bismo se mogli pitati jesu li operacije tih tvrtki održive kada padnu s 35.000 posto na 50 posto - kaže Thordis Kolbrun Gylfadottir, islandska ministrica pitanja potrošača.

Ministrica navodi kako nije dovoljno samo informirati građane o opasnostima zajmova, zbog kojih bi primjerice na posuđenih 100 eura mogli izgubiti vrijednost nekretnine u iznosu od milijun eura.

- Moramo barem pronaći način da te tvrtke prestanu s tim poslom, koji je očito protiv islandskog zakona - kaže ona.

Ističe kako je potrebno zakonski zaustaviti takve operacije.

- Nadam se da ćemo ove jeseni u parlamentu uspjeti predstaviti prijedlog zakona koji bi postao zakon do kraja ove godine. Tako bismo mogli utjecati na ovo pitanje na pravi način - dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!