U Brodosplitu zaustavljena proizvodnja; Jurišić: Očekujemo danas reakciju Vlade

01.04.2022.

08:52

Autor: M.M./HRT

Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu

Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu

Foto: HTV / HRT

Brodosplitu je blokirano 60 milijuna eura pa se to brodogradilište našlo u iznimno teškoj situaciji. Zato se privremeno, dok se to ne riješi, zaustavlja proizvodnja.

- Situacija nije dobra, 1600 ljudi koliko ih radi u splitskom škveru dobilo je obavijest da od danas ne dolaze na posao zbog financijskih problema. Danas ih je došlo 200-tinjak, pretpostavljamo tehnički dio i oni koji rade u projektnim biroima, ali proizvodnja je zaustavljena. To se nikada nije dogodilo u 90 godina dugoj povijesti splitskog brodogradilišta, rekla je HRT-ova novinarka Ivana Šilović.

- Preživjeli smo mnoge izazove - pandemiju, nenaplatu vlastitih potraživanja, ali na ovom smo zapeli. Dva projekta financiramo kreditima VTB banke koja je u ruskom vlasništvu i koja je zbog rata u Ukrajini zaustavila sve isplate. Potrošili smo svoja vlastita sredstva, nemamo sredstva iz kredita i morali smo zaustaviti proizvodnju, rekao je Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću Brodosplita. 

Dodao je kako su pokrenuli inicijativu prema Vladi i HBOR-u.

- Tražimo refinanciranje kredita. U tom kreditu zarobljeno je 60 milijuna kuna. U ovom trenutku nitko osim HBOR-a ne može preuzeti ovaj kredit. Očekujemo danas reakciju vlade, istaknuo je.

Na pitanje što ako HBOR ne odgovori, Jurišić je rekao kako na to ne želi ni pomisliti.

- Perspektiva Brodosplita je nikada bolja. Ugovorili smo polarni kruzer, mega jahtu, jedan veliki brod sa stanovima vrijedan pola milijarde eura. Ako ne dobijemo državna jamstva i ne riješi se neki model financiranja, jasno je koji je scenarij, rekao je. 

Dodao je da će radnici dobiti plaću za ožujak i da bi ona trebala biti isplaćena sljedeći tjedan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!