U carstvu lizijantusa

18.08.2019.

13:29

Autor: Marijana Kranjec/HRT

-

-

Foto: - / -

Sadi se ovdje i gladiola, i ljiljan, i krizantema, pa posao sezonski raste s njihovom cvatnjom. No sada je lizijantus u modi.
U Hrvatskoj se proizvodnjom cvijeća bavi tek 300-njak poljoprivrednih gospodarstava. Unatoč njihovu trudu i plodnoj zemlji uvoz cvijeća u nas gotovo je devet puta veći od izvoza. Samo lani uvezli smo ga u vrijednosti 45 milijuna eura. Znači li to da bi se za domaće poljoprivrednike moglo naći još prihoda među rascvjetalim gredicama? Obitelj Nemet iz Turnašice nedaleko od Virovitice itekako ga je pronašla.

Ne cvatu im prave, nego lažne ruže, no to ne znači da ne mogu biti zadovoljni. Tako bi se ukratko mogla opisati obitelj Nemet godinama tradicionalno vezana uz vinograde, kamilicu, pa i duhan. No prije desetak godina mlađi je naraštaj preuzeo kormilo gospodarstva a s njim je stigla i odluka o uzgoju cvijeća. Među njime i takozvanih lažnih ruža, poznatijih kao lizijantusi.

- Kćer je nešto švrljala po internetu i svidlo joj se. Dosta je otporan i dugo traje u vazi, čak i na groblju zna biti i po dva tjedna, ako mu se još koji put stavi friške voide - kaže Sandra Nemet.

No nije ih baš jednostavno uzgojiti. Od sjetve do berbe prođe i 6 mjeseci. Vrijeme za berbu počinje s cvatnjom. Ovo je prvi rez, a do studenog bit će ih još barem dva. Zadovoljniji bi bili s ugovorenom prodajom na veliko, no tu su se prvi put poskliznuli.

- Nudili smo svim cvjećarima u županiji dok smo počeli prije sedam godina, nitko se nije javio na žalost. Jedino se javio jedan dobavljač koji je kupovao od mene i prodavao njima  -  na kraju je i sam najviše zaradio a kupac platio puno skuplje nego da je kupio od mene - ispričala je Sandra.

Tako su sve odlučili prodavati sami. Na četiri tržnice izmjenjuju se svi članovi obitelji. Sandrina majka u Virovitici je u manje od dva sata prodala 40-ak buketića. A slično je i u Đurđevcu, Slatini, Daruvaru.

Sadi se ovdje i gladiola, i ljiljan, i krizantema, pa posao sezonski raste s njihovom cvatnjom. No sada je lizijantus u modi.

- Sad nas već od proljeća pitaju kad će lisianthus. Cijena je recimo 15 kuna za buketić, po grani, oko 2,5 kune, ali onda biramo veće grane, u buketić stavljamo sitnije - kaže Sandra.

I tako je od dodatka cvijeće Nemetovima postalo važan dio proizvodnje. Pogotovo stoga što je ova ćudljiva godina otela mnogo uroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!