17:00 / 05.12.2018.

Autor: Sani Lukic/V.K./HRT

U četvrt stoljeća mali obrt izrastao je u tvornicu sa 120 radnika

-

-

Foto: - / -

Smanjenje parafiskalnih nameta i poreza na dohodak i dobit smanjilo bi cijenu rada i povećalo konkuretnost gospodarstva.
Smanjenje parafiskalnih nameta i poreza na dohodak i dobit smanjilo bi cijenu rada i povećalo konkuretnost gospodarstva. Ističu to brojni poduzetnici, a isto misle u bjelovarskoj tvornici šumskih i poljoprivrednih traktora koja dio svoje proizvodnje i izvozi.

U četvrt stoljeća  mali obrt izrastao je u tvornicu sa 120 radnika u kojoj se uspješno porizvode prije svega šumski, a i manji poljoprivredni traktori. Uz dan tvrtke vlasnik ističe kako bi u konkuretnosti mogla pomoći i država.  "Jedan dio parafiskalnih nameta uskratiti.Dakle mi bi to pretvorili,jedan dio ljudima u plaće.jer smanjiti  porez na plaće samo 10 do 20 % bi puno značilo za jednog radnika gdje bi mu ja mogao dignuti plaću do 30 %.Vjerujte mi da bi puno njih ostalo ovdje u Hrvatskoj .

"Brojne mjere su već poduzete.Neke ćemo još poduzeti.Dakle u tijeku je i novi akcijski plan za suzbijanje odnosno rastrećenje tih opeterećnja .Ali drago mi je ćuti da jedan takva tvrtka je ve konkurentnija na europskom tržištu."
Plaće radnika su od 5 do 6 tisuća kuna, a cnc majstori imaju i više. No mnogi odlaze u inozemstvo pa vlasnik to slikovito objašnjava.

Nažalost sada krademo radnike ovdje u županiji.Ja od neke druge tvrtke, a druge trvrtke od mene i sad smo smo tu,došli smo do konfrontacije.
Hrvatske šume koriste 400 traktora iz ove tvornice za izvlačenje drva, a nastavljaju suradnju zajedno sa Šumarskim fakultetom.

"Gdje smo na neki način bili i poligon za ispitivanja od onih prototipova kad su se počeli razvijati.Svake godine,svaka serija je poboljšana zadovoljava sve ekološke,ergonomske ,ekonomske i estetske kriterije tako da i dalje na neki način surađujemo na razvoju proizvoda."

Tvrtka širi prodaju na inozemna tržišta desetak zemalja, a nedavno su, vidjevši karakteristike rada i cijenu, zanimanje pokazali i kupci iz Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!