17:06 / 12.02.2019.

Autor: HRT

U Croatia Airlinesu potpisan novi kolektivni ugovor

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dogovorom sa sindikatima ostvarene su i pretpostavke za redovito poslovanje u budućnosti i bitno je smanjeno nezadovoljstvo pojedinih grupa radnika, navode iz tvrtke.
Croatia Airlines i dva reprezentativna sindikata potpisali su novi kolektivni ugovor, izvijestili su potpisnici.

Ugovor je sklopljen nakon više od dvije godine kolektivnih pregovora između Croatia Airlinesa i njezinih dvaju reprezentativnih sindikata koji predstavljaju sve grupe radnika, i to na razdoblje od pet godina, za razliku od prijašnjih koji su potpisivani na najviše dvije godine, navodi se u priopćenju koje potpisuju uprava i sindikati.

Ocjenjuje se da je novi kolektivni ugovor u okvirima realnih financijskih mogućnosti kompanije te da su dodatan prostor u postizanju dogovora otvorile izmjene pravila o porezu na dohodak, koje su omogućile uvođenje novih neoporezivih primitaka.

- Zajedničko je stajalište uprave i sindikata da je novim kolektivnim ugovorom osiguran dugotrajan socijalni mir, što je važna pretpostavka za redovito i stabilno poslovanje, osobito tijekom turističke sezone u kojoj kompanija ostvaruje najveće prihode - ističe se u priopćenju.

Dodaje se da danas potpisani ugovor ima i veliku važnost za sljedeću razvojnu fazu Croatia Airlinesa u kojoj je cilj pronaći strateškog partnera tvrtke u skladu s Nacionalnim programom reformi.

- Dogovorom sa sindikatima ostvarene su i pretpostavke za redovito poslovanje u budućnosti i bitno je smanjeno nezadovoljstvo pojedinih grupa radnika, što je pitanje s kojim se sve češće suočavaju europski avioprijevoznici te posljedično njihovi putnici. Zbog toga se očekuje da će ovaj ugovor pozitivno djelovati na konkurentnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika te stvaranje kvalitetnije tržišne pozicije u budućnosti, uz stalnu fokusiranost na potrebe i zadovoljstvo putnika - dodaje se u priopćenju.

Sa sindikalne strane potpisnici su Sindikat ORCA - Organizacija radnika Croatia Airlines, koji okuplja većinom radnike iz redova kabinskog osoblja zrakoplova, pilote i aviomehaničare, te Samostalni hrvatski sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!