U dolini Neretve počela je berba jagoda. U idućih mjesec dana bit će ubrano na stotine tona plodova s ukupno četrdesetak hektara. Prvi proizvodi već su krenuli u osvajanje domaćeg tržišta a cijena po kilogramu je u prosjeku do 3 i pol eura.
25.04.2025.
20:10
Autor: Mateja Delija/D.M./Dnevnik/HRT
U dolini Neretve počela je berba jagoda. U idućih mjesec dana bit će ubrano na stotine tona plodova s ukupno četrdesetak hektara. Prvi proizvodi već su krenuli u osvajanje domaćeg tržišta a cijena po kilogramu je u prosjeku do 3 i pol eura.
Različite sorte jagoda na neretvanskim poljima rastu uglavnom pod otvorenim nebom.
- Sandra, Sibilla, Brilla, Jolie, Quicky… Sad smo u toj nekoj fazi istraživanja, odnosno prilagođavanja tih sorti našem klimatu. Trebamo znati da jagodu više ne uzgajamo u dvogodišnjem ciklusu, nego u jednogodišnjem. Tako je jer su nam ljeta prevruća, objašnjava agronom Milan Franić.
Najbolji dani dozrijevanja protekla dva tjedna bili su turbulentni, kako jagodama, tako i proizvođačima.
- Puhalo je orkansko jugo do veliku je štetu pričinilo. Ali zadnja dva, tri dana došlo je sunce i vraća se to u normalu, kaže proizvođač Gradimir Šešelj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora