16:43 / 23.01.2020.

Autor: Pero Štrbe/Jure Jerković/V.K./HRT

U dolini Neretve u tijeku berba kupusnjača

-

-

Foto: - / -

U neretvanskoj dolini u tijeku je berba zimskih kupusnjača, glavatog kupusa, cvjetače i kelja. Do kraja ožujka trebalo bi se ubrati između pet i šest tisuća tona.
U neretvanskoj dolini u tijeku je berba zimskih kupusnjača, glavatog kupusa, cvjetače i kelja. Do kraja ožujka trebalo bi se ubrati između pet i šest tisuća tona.

Sitne kapljice leda na listovima glavatog kupusa, cvjetače i kelja počnu s topiti s prvim sunčevim zrakama. Čim se sunce malo podigne, od ledenih kapljica ostane samo rosa i baš negdje u to vrijeme na plantaže ulaze berači.

- Tu ima dva hektara kelja, dva hektara glavatoga kupusa i hektar crvenoga kupusa. Trenutno beremo crveni, pokazuje Ante Vuković iz Komina.

Površina pod zimskim kupusnjačama nekoć je bila veća od 200 hektara, no posljednjih godina znatno se smanjila.

- Kupusnjače se u dolini Neretve uzgajaju na otprilike oko 150 hektara. Najzastupljeniji su glavati kupus i cvjetača, a od manje zastupljenijih su brokula, kelj pupčar, crveni kupus i kelj, govori Lucija Batinović, agronomka.

Zbog dugog razdoblja uzgoja visoki su troškovi proizvodnje.  Stoga ove godine za razliku od prošle s otkupnim cijenama proizvođači nisu zadovoljni.

- Trenutno je glavati kupus oko kune i 20, 30, kelj je tri kune, a crveni kupus je dvije i pol kune, rekao je Vuković.

- Hrvatsko tržište je preplavio kupus iz Srbije koji po nikakvoj kvaliteti i svježini ne može parirati našem kupusu. Međutim, njega ima dosta i naš kupus ima velike zastoje u prodaji,naglašava Matko Babić iz Opuzena.

Uvozni kupus samo tijekom transporta i carinskih pregleda na kamionima stoji i po nekoliko dana, dok je domaći već dan nakon berbe na tržištu.

- Puno je ukusniji i nadam se da svaki dan sve više i više potrošača to prepoznaje, ističe Vuković.

I bira ih na policama bez obzira na cijenu jer kvaliteti domaćeg, hrvatskog proizvoda uvozni teško može konkurirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!