07:24 / 23.04.2018.

Autor: S.M./HRT

U Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Premijer Plenković s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom, foto: twitter

Premijer Plenković s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom, foto: twitter

Foto: - / -

Potpisan je i ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.
Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Uoči potpisivanja premijer Andrej Plenković izjavio je da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Smatram da vrijeme koje je pred nama, nakon što se ugovor potpiše, da se on izvede u roku i da omogući brzu realizaciju ovog projekta u sljedeće tri do četiri godine. Na taj način rješavamo strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU-u, a otvaramo dugoročna vrata suradnje s Kinom, istaknuo je premijer.

Opskrba u sezoni bit će brža i učinkovitija. Most će ostati simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Moram priznati kako mi je bilo lijepo čuti da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao u svom govoru u Europskom parlamentu da se u Hrvatskoj gradi Pelješki most i sredstvima EU-a zato da bismo pomogli ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Most se gradi i s punim uvažavanjme susjedne države BiH. Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način, dopuštajući time sva prava koja BiH ima. Ponosan sam što se ovaj posao odvija na temelju javnog natječaja, na temelju ponude, kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni i na temelju referenci koje ima kineska korporacija za izgradnju cesta i mostova, kazao je, među ostalim, Plenković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić obraćajući se nazočnima kazao je da će most od kopna do poluotoka Pelješca obilježiti našu generaciju i ovo vrijeme. Potpisivanjem ugovora okončan je jedan od najsloženijih i najvrednijih postupaka ugovaranja koji smo imali u Hrvatskim cestama. Ovaj ugovor sklapa se na iznos od 2 milijarde i 82 milijuna kuna. Istodobno sklapamo i ugovor za stručni nadzor rada. Most je dug 2440 metara i sadržava 13 raspora. Riječ je o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona koja mora podnijeti nepovoljne okolnosti. Naime, most se gradi na lokaciji koja je obilježena značajnim rizikom pojave od potresa, a jaki vjetrovi uobičajena su pojava, kazao je, među ostalim, Škorić

Zatim se okupljenima obratio Lu Shan, predsjednik Uprave China Road and Bridge Corporation. 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je ovo je velik dan za ovu županiju, a još veći za cijelu Republiku Hrvatsku. Kreće povezivanje dvaju odvojenih dijelova Europske unije, a i Hrvatske. To je najvažnijij geostrateški povijesni projekt, a za našu županiju i snažaj poticaj. Zahvaljujem Vladi RH što je Pelješki most proglasila prvim prioritetom ove vlade. Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, čestitam svima koji su tome pridonijeli, dodao je.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhaoming Hu pozdravio je sve nazočne i kazao je kako svjedočimo vrlo važnom trenutku u odnosima Kine i Hrvatske. Naši politički odnosi okrenuli su novu stranicu, rekao je veleposlanik i istaknuo važnost ovoga projekta.  Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je da je ovaj projekt usklađen za financiranje sa svim relevantnim strateškim dokumentima. Treba istaknuti naš operativni program konkurentnost i kohezija u ovom financijskom razdoblju i investicijski prioritet unapređenje mreže. Upravo smo iz Europskog fonda za regionalni razvoj za provedbu i financiranje ovoga projekta osigurali više od 357 milijuna eura. Riječ je o najvećem pojedinačnom projektu prema odobrenim sredstvima financiranom iz ovog operativnog programa, kazala je, među ostalim, ministrica.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je Pelješki most prva od četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" te kako se nada da će cijeli projekt biti gotovo do 2022. Prema njegovim riječima, Hrvatske ceste već su raspisale natječaj za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine raspisat će se natječaj i za treću i četvrtu fazu.

Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a). 

Ugovori su zatim potpisani, nakon čega je slijedilo i zajedničko fotografiranje svih bitnih aktera ovoga projekta.

Uoči svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju Pelješkoga mosta, premijer Plenković sastao se s predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.

Pelješki most - 2,4 kilometra dug, 55 metara visok i s četiri prometna traka

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" za čije je sufinanciranje Europska komisija, u lipnju prošle godine, odobrila 357 milijuna eura nepovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova. Naime, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle s 357 milijuna eura. Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dugu 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!