07:03 / 09.08.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/HRT

U Dubrovniku se traži soba više. Hoće li se sezona produžiti?

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Gužva je u dubrovačkoj zračnoj luci, a turistička sezona na jugu Hrvatske ovisi o letovima. Britanci su početkom kolovoza povećali broj letova, a neke kompanije šalju veće zrakoplove. Britanci su se u međuvremenu popeli na drugo mjesto, a trenutačno su vodeći Francuzi. 

Otvoreni su gotovo svi hoteli, a u privatnom smještaju teško je naći slobodan krevet. Grad je živnuo, no teško je nadoknaditi minuse iz izgubljene predsezone. Jer u pretpandemijsko vrijeme sezona je u Dubrovniku trajala od Uskrsa pa do kraja studenoga.

Godinama Britanci ostvaruju više od 60% prometa 

- Čim su se Englezi otvorili 19. srpnja, odmah smo skočili i od 25. srpnja do danas stalno smo puni. Taj trend bi se trebao nastaviti sve do kraja 8. mjeseca, a možda i produljiti u rujnu. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, kaže Hrvoje Brbora, direktor jednog dubrovačkog hotela.

U vrijeme pandemije gosti biraju mjesta gdje se osjećaju opušteno i sigurno. U gradu je trenutačno više od 21 000 turista. To je 76% turističkog prometa iz istog razdoblja 2019. Trenutačno su najbrojniji Francuzi.


"Zahtjevni gosti, traže nemoguće" 

- Ja sam sretna što je bio 'bum' s francuskim tržištem, mene je to spasilo. Vjerujte da je nakon godinu dana stihije to jako jako dobro došlo. Ali još uvijek nije dovoljno, govori Tatjana John, vlasnica agencije za organizaciju manifestacija.

Dok se ne vrate velika grupna putovanja, kongresi, seminari, agenciju je specijalizirala za individualno tržište. Riječ je, kaže, o obiteljima koje su vrlo zahtjevne, traže i nemoguće stvari. Ali je sretna. Turistički promet na razini godine iznosi samo 25% onoga iz 2019. godine. Hrvoje Brbora napominje kako je njegov hotel te godine bio popunjen i u listopadu. Teško će, dodaje - Dubrovnik nadoknaditi izgubljeno.

Unatoč neizvjesnosti rezultati iz srpnja i kolovoza pobuđuju optimizam. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!