U Glini otvoren privremeni Dom zdravlja, nema više pregleda u kontejnerima

01.04.2022.

21:44

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/HRT

Novi Dom zdravlja u Glini

Novi Dom zdravlja u Glini

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

U Glini je otvoren novi Dom zdravlja, smješten u obnovljenu zgradu u blizini starog, razorenog u potresu. Time su sve zdravstvene ustanove u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa preseljene u čvrste objekte. No, stanovnici i dalje čekaju da se ubrza cjelokupna obnova.

Otvoren je novi, privremeni Dom zdravlja u Glini. Nema više čekanja u šatorima i pregleda u kontejnerima.

- Rekao bi čovjek, ovako karikirajući, da smo dobili nešto s pet zvjezdica u odnosu na ono gdje smo bili, kazala je Tatjana Baždar, medicinska sestra u Domu zdravlja Petrinja, ispostava Glina.

Novi Dom zdravlja bit će u uporabi do obnove staroga.

- Ali u tom objektu odgovarajuća je skrb kako bismo imali dovoljno vremena Dom zdravlja u Glini napraviti onako kako to zaslužuju građani Gline, izjavio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan, istaknuo je da u "tom objektu od ovog tjedna rade četiri ordinacije obiteljske medicine i jedna ginekološka ordinacija".

U domu zdravlja radovi su gotovi, a u zgradi preko puta, Domu za starije, tek su počeli. Ondje 59 štićenika čeka obnovu kako bi se vratili iz termi Topusko.

- Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, ali mi se nadamo, ovdje je i naš izvođač, gospodin Alaber da će to možda biti i prije, izjavila je Renata Tominović-Ceković, ravnateljica Doma za starije osobe Glina.

Da će što prije Banovina biti obnovljena, nadaju se mnogi.

Nekonstrukcijska obnova završena je na 1990 objekata, a radi se na još 985. Trenutačno se gradi 13 zamjenskih kuća. No, ona najzahtjevnija, konstrukcijska obnova kuća i stambenih zgrada još nije počela. Gospođa Nada Kiš ni nakon godine dana u kontejnerskom naselju ne zna kad će u svoj stan.

- Ne znam, ništa ne znam kad nitko ništa ne zna reći. Navodno da će se zgrada graditi, a što će biti, kako će biti, to ćemo vidjeti na kraju, kazala je gospoša Kiš. Nada se vedrijim vijestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!