U gospodarenju morem voditi računa o održivosti

05.06.2023.

13:55

Autor: T.V./HRT/Hina

U gospodarenju morem voditi računa o održivosti

U gospodarenju morem voditi računa o održivosti

Foto: HTV / HRT

U gospodarenju morem mora se voditi računa o ravnoteži morskog ekosustava i njegovoj održivosti, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji "Održiva poljoprivreda i ribarstvo" koja se održava u Zadru.

Sudionici skupa složili su se da je iskorištavanju mora prijeko potrebno pristupiti u skladu s načelima održivosti, kako bi se sačuvala krhka ravnoteža morskih ekosustava. Smatraju da treba poticati i razvijati proizvodnju koja je temeljena na znanju i iskorištavanju obnovljivih prirodnih resursa.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na otvaranju je rekla kako ne želi da se poljoprivreda i ribarstvo tretiraju kao sektori kojima treba pomoć te da hrana mora biti priuštiva svima.

Govoreći o negativnim utjecajima na hranu poput suše, mrazova, tuče i poplava, kazala je da se te pojave događaju stalno te da zbog njih moramo stalno nadograđivati naše programe.

Osvrnula se i na uspješnost Zadarske županije u poljoprivrednom sektoru i iznijela podatak da su tamošnji poljoprivrednici i ribari povukli 121 milijun eura europskih sredstava.

- U Zadarskoj županiji ugovoreno je 512 projekata koji povezuju poljoprivredu i turizam, istaknula je.

Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je da se gotovo 80 posto akvakulturne proizvodnje u Hrvatskoj odvija u Zadarskoj županiji.

- Imamo 55 koncesija za marikulturu, svojim smo ribarima osigurali najmoderniju infrastrukturu i uspješno koristimo sredstva iz europskih fondova, rekao jer Longin.

Konferenciju je organizirao Zadarski list, a održava se u Centru za kreativne industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!