16:01 / 27.12.2018.

Autor: D.H./M.M./HRT

U Grubišnom Polju ostvaruje se poslovna ideja povratnika iz Francuske

-

-

Foto: - / -

U Grubišnom Polju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uskoro će s radom početi jedna od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj, vrijedna 35 milijuna eura.
U Grubišnom Polju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ostvaruje se poslovna ideja našeg povratnika iz Francuske Laurenta Sesse. Ondje će uskoro s radom početi jedna od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj, vrijedna 35 milijuna eura. 

U Hrvatsku se Laurent doselio 1996. Prije nepune dvije godine investirao je u Grubišno Polje, odnosno bioelektranu na drvnu sječku.

- Radim za francuski ekološki investicijski fond za njih sam ovdje inside manager  i generalni menađer za oba pogona koja gradimo jer odmah do elektrane gradimo pogon za sušenje drvene građe, rekao je Laurent Sessa.

Tridesetpet milijuna eura vrijedna je ova elektrana koja će u siječnju, kada počne s radom, isporučivati struju HEP-u.

- Prvi razlog zašto smo izabrali Grubišno Polje je jedan pozitivan stav lokalne zajednice, to vam je najbitnije pitanje, taj ljudski kontakt jer mi smo odmah stvorili taj jedan kontakt sa zajednicom. Drugo je strateško mjesto količina drva mase koja se nalazi oko nas, rekao je Sessa.

Uz ovu elektranu - kojom će upravljati Finci jer je njihova tehnologija, gradi se i sušara za drva koja će se koristiti toplinskom energijom iz elektrane, a tako će se pomoći i rad malih pilana. Vrijedne su to investicije za ovo područje od posebne državne skrbi.

U jednoj od najvećih ekoloških elektrana bit će 30 stalno zaposlenih i 26 sezonskih radnika, a oko nje planiraju posaditi i permakulturni vrt. Ideja za svoju domovinu, kaže Laurent, ima još mnogo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!