U Hrvatskoj boravi više od milijun turista

21.07.2022.

16:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Odmor na Kraljičinoj plaži u Ninu

Odmor na Kraljičinoj plaži u Ninu

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

U Hrvatskoj trenutačno boravi više od milijun turista, od kojih oko 900 tisuća stranih, a po regijama ih je najviše u Istri, 277 tisuća, podaci su iz sustava eVisitor o kojima je u četvrtak izvijestila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Iz HTZ-a ističu i da je broj od milijun turista dnevno ove godine zabilježen gotovo tjedan prije nego lani.

Po broju turista Istru slijedi Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj trenutačno boravi njih oko 188 tisuća te Kvarner s oko 185 tisuća gostiju te Zadarska županija s oko 167 tisuća.

Po destinacijama, pak, iz HTZ-a navode da je najviše turista u Rovinju, Viru, Medulinu, Poreču, Umagu i Dubrovniku, dok je među strancima najviše turista iz Njemačke i Slovenije, zatim iz Hrvatske te Austrije, Poljske i Češke.

Za smještaj je najviše turista odabralo objekte u domaćinstvu, njih oko 434 tisuće, dok ih je u kampovima oko 205 tisuća, u hotelima oko 157 tisuća, a u nautičkom čarteru oko 24 tisuće.

Sve to, kako ističu iz HTZ-a, potvrđuje vrlo dobre turističke trendove u srpnju, u kojemu je dosad ostvareno 97 posto turističkog prometa iz istog razdoblja rekordne 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!