14:38 / 17.07.2019.

Autor: M.Š./Hina

U Hrvatskoj inflacija u lipnju višestruko niža od prosjeka EU-a

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije.
Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, višestruko nižom od prosjeka u Europskoj uniji, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 28-članoj Uniji godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u lipnju je iznosila 1,6 posto, kao i u mjesecu prije, izračunali su u Europskom statističkom uredu.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u lipnju bile 0,5 posto više u usporedbi s istim razdobljem godinu prije. U svibnju je godišnja stopa inflacije iznosila jedan posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Danska je također imala godišnju inflaciju od 0,5 posto, a slabiju inflaciju među zemljama EU-a imale su samo Grčka, 0,2 posto, i Cipar, 0,3 posto.

Najvišu inflaciju, s druge strane, zabilježila je Rumunjska, 3,9 posto, a slijede Mađarska s 3,4 posto i Latvija s 3,1 posto.

Godišnja je stopa inflacije u usporedbi s prethodnim mjesecom smanjena u 17 zemalja, stagnirala je u Slovačkoj, a porasla u njih devet, utvrdili su u Eurostatu, uz napomenu da opet nisu raspolagali podacima za Veliku Britaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!