Kamenice
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell
Posljednjih godina uzgoj europskih plosnatih kamenica u Hrvatskoj raste za osam posto godišnje, istaknuto je na na 17. međunarodnom ribarskom sajmu Crofish u Poreču, gdje su se građani mogli upoznati s nutritivnim i kulinarskim vrijednostima tih školjkaša.
- Europska kamenica iz Jadranskog mora predstavlja nutritivno izrazito vrijednu namirnicu. Bogata je visokokvalitetnim bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama te vitaminima A, B12 i D, rekla je Jelka Pleadin, znanstvena savjetnica u trajnom izboru, predstojnica Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Hrvatskog veterinarskog instituta i pomoćnica ravnateljice HVI-a za znanost.
Sadrži i znatne količine esencijalnih minerala poput cinka, selena, bakra i željeza za koje je dokazano da doprinose normalnom funkcioniranju brojnih sustava u ljudskom organizmu.
- Uz nisku energetsku vrijednost i razinu masti, uključujući i zasićene masne kiseline koje se dovode u vezu s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, europska kamenica opravdano se može smatrati odličnim izborom u ljudskoj prehrani, naglasila je Pleadin.
U sklopu projekta "Marinet" održane su besplatne vođene degustacije kamenica za građane, a na radionicama su kušali kamenice te naučili koje su senzorske značajke važne za prepoznavanje kvalitete kamenica.
Nada Vahčić, profesorica emerita Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu navela je da se plosnate kamenice uzgajaju diljem našeg kontinenta, od juga do sjevera, no da među njima postoje razlike.
- Jedinstvenost svake od njih, odnosno različitost između kamenica našeg podneblja i kamenica iste vrste iz ostalih europskih staništa očituje se u morfološkim karakteristikama - obliku, boji i građi ljušture te kemijskom sastavu - udjelu vode, proteina, masti, ugljikohidrata te mineralnom sastavu te senzorskim značajkama - boji, okusu, mirisu, teksturi i aromi, rekla je Vahčić.
S druge strane, objasnila je, na razlike, odnosno jedinstvenost - jer je svaka jedinka jedinstvena - utječe cijeli niz čimbenika klime i okoliša, što ponajprije uključuje temperaturu mora, salinitet, karakteristike staništa, odnosno uvjete uzgoja ako su iz uzgajališta.
U sklopu projekta "Marinet" pokrenuta je kampanja "Good AquaFood" radi povećanja razumijevanja akvakulture u općoj javnosti te isticanja nutritivne vrijednosti, kvalitete i sigurnosti proizvoda.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!