15:21 / 26.11.2020.

Autor: B.A./HRT

U HUP-u predstavljena dva modela obeštećenja: "Stavljeni smo pred zid"

-

-

Foto: - / -

Ako nam se ne nadoknadi šteta, naši zaposlenici neće umirati od COVID-a, nego od gladi, rekao je Marin Medak.
Hrvatska udruga poslodavaca zajedno s predstavnicima poduzetničkih i ugostiteljskih udruga zatražila je dva modela pomoći nakon što su danas na sjednici Vlade predstavljene nove epidemiološke mjere.

- Nama je pao prije svega jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od COVID-a, nego će umirati od gladi, rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, na današnjoj konferenciji u HUP-u.

Zato su, dodao je, pripremili dvije prihvatljive opcije.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

1. Smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine te dugoročno na 13% za sve ugostitelje

2. Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4.000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.)

3. Obeštećenje od 10 eura po m2 prostora za trošak najma

4. Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu)

Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode, od čega bi, kažu, i država dugoročno profitirala.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

1. Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50% od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa

2. Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…)

3. Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za novih rezervi kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed Covid krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)

4. Oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Medak je rekao da bi smanjenje PDV-a na 5 posto učinilo razliku od 1,4 milijarde u godini dana, dok oni imaju oko milijardu eura uloženih u svoje biznise. Da ih propadne samo pola, dodao je, radi se o pola milijarde eura, ili gotovo 4 milijarde kuna.

- Želi li Vlada sada da se izgubi 4 milijarde u potpunosti da bi u budućnosti mogla očekivati nešto od PDV-a?, upitao se Medak.

- Ako nas se dotuče sada u ovoj situaciji, doći će korporacije i preuzet će primat na tržištu, poručio je Medak.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, rekao je da su stavljeni pred zid.

- Ne vidi se svjetlo na kraju tunela, cijela ova priča može trajati dva, tri, četiri, možda šest mjeseci. Mi trebamo izdržati šest mjeseci, rekao je Bujas.

Poručio je da sutra očekuju adekvatne mjere te da mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne.

- Očekujemo adekvatne mjere, očekujemo s jedne strane mjere koje će obuhvatiti sve, sve koji imaju pad prometa veći do 50 posto naviše i sve koji su zatvoreni, neki sasvim bezrazložno. Fitness-centri, zašto? Možemo u crkvu pa možemo valjda i u fitness-centre. Casina, ista stvar, rekao je Bujas.

- Privatni sektor je rekao "dosta", dodao je.

Apelirao je na provođenje ključnih reformi poput smanjenja poreza i glomazne birokracije.

- Napravite te ključne reforme, budite jedanput hrabri u životu, lupite šakom o stol i recite - da, smanjimo poreze, smanjimo 550 parafiskalnih i kojekakvih inih nameta. Napravite te iskorake, budite hrabri, neka profunkcionira pravosuđe. Smanjite birokraciju koja je glomazna i raste iz godine u godinu! Privatni sektor nije jedini koji će platiti ovo. Svi ćemo morati podnijeti taj trošak i ako to ne shvatimo sad, sutra će biti kasno. I za kraj, privatni sektor i zaposlenici u privatnom sektoru nisu građani drugog reda. Nisu! Kao što bi netko rekao, no way. Ponavljam, no way!, poručio je Bujas.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!