U Istri za blagdane oko 30.000 gostiju

29.12.2022.

12:16

Autor: Hina/I.B.

Uprizorenje živih jaslica u Svetom Lovreču

Uprizorenje živih jaslica u Svetom Lovreču

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Istri boravi oko 30 tisuća gostiju, koji bi trebali ostvariti između 90 i 100 tisuća noćenja, a to je za 20 posto više u odnosu na lanjsku godinu koja je zbog covida-19 bila epidemiološki nepovoljna u Istri i europskim zemljama iz kojih turisti dolaze.

Blagdanske goste dočekali smo s 25 otvorenih velikih hotela u sastavu hotelijerskih kompanija te tridesetak malih obiteljskih hotela, nešto je otvorenih i kampova te vila u središnjoj i u primorskoj Istri, rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Dodao je kako su otvoreni hoteli Maistre, Valamara, Plave Lagune i Aminessa u najjačim destinacijama na poluotoku, no ne i Puli, u kojoj kompanija Arena Hospitality Group blagdane dočekuje s jednim svojim otvorenim hotelom te kampom u Medulinu.

Odmor u Istri tijekom blagdana provode Slovenci, Talijani, Austrijanci i Nijemci, ali je dosta i domaćih gostiju.

- Odlična suradnja javnog i privatnog sektora rezultirala je s nikad više organiziranih advenata u Istri, što je velika novost ovogodišnje ponude, kazao je Ivošević.

Osvrnuo se i na ovogodišnju turističku sezonu rekavši kako je Istra jedina primorska županija u Hrvatskoj koja je dostigla i prestigla rekordnu 2019. godinu.

- U 2020. ostvareno je 47 posto rezultata iz 2019., 2021. već 82 posto, a u planu za ovu godinu bilo je 96 posto. Međutim, istarski turizam ovu će godinu završiti sa 103 posto, dakle tri posto boljim rezultatom nego najbolje 2019., naglasio je Ivošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!