20:01 / 02.02.2021.

Autor: Hina

U Karlovcu počinju 413 milijuna kuna vrijedni komunalni radovi

Na proljeće radovi u Karlovcu

Na proljeće radovi u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Radove na infastrukturnom projektu Aglomeraciji II koji počinju na proljeće  u Karlovcu i Dugoj Resi  vrijedni su 413 milijuna kuna. 


Najavili su to na karlovačkom pročistaču otpadnih voda gradonačelnik Damir Mandić i direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica.

Radovi će trajati tri godine. Dotad se treba izgraditi 65 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 7 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 56 km vodoopskrbne mreže i izgraditi 27 crpnih stanica te postrojenje za solarno sušenje mulja i nabaviti pet vozila za održavanje sustava odvodnje, rekla je na konferenciji za novinare Malenica. 

Grad Karlovac u projektu sudjeluje sa sto milijuna kuna jer će radovi pod zemljom završiti izgradnjom nogostupa s javnom rasvjetom, što je, rekao je Mandić, podizanje komunalnog standarda u velikom broju gradskih četvrti i mjesnih odbora.  Tvrtka Vodovod i kanalizacija imala je 2020. godine 1700 kvarova na vodoopskrbnoj mreži dugačkoj oko 700 ko, a brinula se o šest vodocrpilišta, 12 vodosprema i 16 precrpnih stanica na sustavu za 55.000 korisnika. 

Mandić je najavio je da će se s izgradnjom i rekonstrukcijom mreže smanjiti problem s čestim puknućima.

Na sustavu Jelsi, od vodocrpilišta Borlina do Draganića, izgradit će se tlačni cjevovod za vodospremu Jelsu, čime će se razdvojiti tlačni i gravitacijski sustav, postići stabilnija vodoopskrba, smanjiti tlak u cijevima te broj puknuća.  

Sve komponente projekta sufinanciraju se iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!