Sakadaš, novo turističko pristanište u Kopačkom ritu

29.05.2021.

07:01

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

U Parku prirode Kopački rit otvoreno je novo turističko pristanište Sakadaš na istoimenom jezeru. Projekt je vrijedan 11 milijuna i 170 tisuća kuna, a 85 posto sredstava uloženo je iz europskih fondova. Novo pristanište omogućit će veći protok posjetitelja i lakši pristup plovilima, a završetkom izgradnje infrastrukture završen je najveći i najzahtjevniji dio tog projekta. 

- Ovim projektom mi smo zapravo u velikoj mjeri omogućili da se posjetitelji na što sigurniji način ovdje dok borave kod nas spuste do brodova i samo prometovanje brodovima jer puno olakšano pogotovo za osobe u kategorijama invalida, istaknuo je ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović.

S 1,3 milijuna kuna pristanište je financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nabavljena su i četiri čamca na elektrosolarni pogon, svaki kapaciteta osam mjesta.

- Morate imati organizirano posjećivanje da ne remete ovaj mir oko rezervata, tako da u tom smislu je vrijedno za podržati i financirati, naglasila je Vlatka Gulan - Zetić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Veselimo se u ovom investicijskom ciklusu i do kraja godine otvaranju kompleksa Tikveš što će biti kruna u ovom ciklusu u ovom programskom razdoblju, rekao je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Krajtmajer.

Do kraja rujna u Park prirode stiže novi izletnički elektrobrod koji će posjetiteljima pružiti potpuno novi doživljaj flore i faune.

- Turisti sve više prepoznaju da je to jedno vrijedno područje koje treba posjetiti skupa s ostalim mjestima u Baranji vjerujemo da ova godina je godina gdje se ponovno vraćamo u neko novo normalno, kazala je direktorica TZ Općine Bilje Renata Forjan.

U vremenima prije pandemije u ljepotama Kopačkoga rita godišnje je uživalo oko 42.000 posjetitelja. Posljednjih tjedana broj turista opet raste čemu zasigurno pridonosi i obogaćivanje turističke ponude u Parku prirode. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!