15:41 / 27.09.2021.

Autor: Novinar BRANIMIR FARKAŠ, snimatelj OGNJEN GOLUBIĆ

Reportaža: Poljska burza

Serijal reportaža o Poljskoj gledajte petkom u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Serijal reportaža o Poljskoj gledajte petkom u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Foto: HRT / Dobro jutro, Hrvatska

Poljska burza osnovana je prije točno 30 godina, 1991., dok se Hrvatska borila u ratu. Bio je to jednodnevni događaj. Ništa se mnogo nije događalo do ulaska u EU. Danas Poljska burza drži 50 % tržišta srednje i istočne Europe. Zagrebačka burza drži 1,4 posto.

- Trenutno smo prvi u srednjoj i istočnoj Europi po kapitalizaciji, količini trgovanja i broju kompanija, no u europskom okruženju smo srednje veličine. Zato bismo htjeli promovirati naš srednje-istočnoeuropski prostor kao jedinstven prostor -da dobijemo veću pozornost najvećih igrača na svjetskom tržištu, te razmišljamo o povezivanju svih burzi ovog područja. Tako bi povećali tržište, ali i mogli ispregovarati povoljnija pravila od europskog regulatora, kaže Isabela Olszewska, članica upravnog odbora i CSO Varšavske burze.


U koronakrizi europske zemlje su u prosjeku imale pad BDP-a od 7%, Poljska je imala 2,7. Kažu da je to zato što ne ovisi o turizmu i uslugama. Varšavska burza ima 1,3 milijuna aktivnih računa, samo prošle godine otvoreno je 85.000 novih, a prosječni investitor je u tridesetima.


- U covid krizi upumpava se novac u sustav, pa dobar dio njega završava na burzi. Unatoč covidu, varšavska je burza imala rekordnu godinu, izvijestio je Branimir Farkaš. 


Povrat vrijednosti bio je nevjerojatnih 27%!


- Kad su nervozna vremena, puno se trguje na burzama. Također, poljska je središnja banka rekordno spustila kamatne stope, pa su poljski građani izvukli novac iz banaka i uložili u burze, dodaje Olszewska.


- Tržište se srušilo, i ljudi su vidjeli priliku da ulažu u dobre kompanije kojima su pale cijene. Za sad je sve u najboljem redu, i svi zarađuju, rekao je Przemyslaw Gerscmann, savjetnik Upravnog odbora GPW, poljske burze.


To nije poremetio ni prekid ulaska europskih fondova, koji su uzdigli poljsko gospodarstvo u posljednjih 15 godina, a koji su na čekanju zbog političkih trzavica između Varšave i Bruxellesa vezano uz vladavinu prava i svjetonazorska pitanja.


- Još uvijek ovisimo o fondovima i želimo izvući čim više možemo za razvoj infrastrukture, investiranje u ljude, povećanje sektor istraživanja i razvoja, atraktivnost naše zemlje boljim cestama, željeznicom, lukama, aerodromima… i sve vezano uz digitalizaciju. No sredstva nisu smanjena zbog politike, nego stoga što smo sad razvijeniji i naše potrebe nisu tako velike, navodi Lukasz Grabowski, zamjenik ravnatelja za izvoz, poljska Agencija za investicije i trgovinu. 


Poljska je bila sigurna luka za kapital zbog najnižeg pada BDP-a u korona krizi, ove je godine rast 5%. No sada se javlja problem: Poljska nije u eurozoni, njena monetarna neovisnost izlaže je većim rizicima od inflacije, koja je već 5,5 %- najviša u Europskoj uniji. Cijena koronakrize bila je 50 milijardi, plaćena je povisivanjem poreza.


Na dan našeg dolaska objavljeno je kako je Poljska dobila svog prvog jednoroga: startup koji se popeo do vrijednosti od milijardu dolara. Radi se o aplikaciji za online naručivanje liječniku.


Poljska burza ima najveći broj poduzeća vezanih uz "gaming" industriju, koja je poprilično stradala zbog kineske odluke da ograniči vrijeme koje kineska djeca smiju provesti ispred ekrana.


- To je bio globalni udar, jer je Kina najveće tržište. Naše su "gaming" kompanije vrlo jake i vjerujem da će prebroditi ovu situaciju. No nemojmo zaboraviti da je Kina pokrenula određene akcije i protiv drugih "online" sektora, poput trgovine, i to protiv vlastitih poduzeća poput Alibabe kao i stranih, ističe Gerscmann.


No covid kriza ubrzala je novi protekcionizam, koji je krenuo američkim trgovačkim ratom protiv Kine. Sad su k tome otežani i putovi robe i usluga s dalekog istoka. Hoće li od toga profitirati europske burze, osobito one na istoku?


- To može biti prilika, jer proizvodnja u Kini poskupljuje, distanca je velika, a svaka kriza kakva god bila, geopolitička, ekonomska ili zdravstvena, potiče relokaciju investicija iz Kine k nama, navodi Witold Wilinski, CEO GPWTECH, odio burze za tehnološke kompanije.


Poljska je spremna da te investicije primi, jer njen je napredak u proteklih 20 godina zapanjujuć. Jedna od prednosti u tom uzletu, vlastita valuta zlot postaje joj doduše u covid inflaciji rizik, a trzavice s Bruxellesom ne pomažu. Investitori i moji sugovornici s burze više bi preferirali: mirno more.


Serijal reportaža o Poljskoj gledajte svakog petka u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!