U lipnju prekršaji u 46% turističkih objekata

05.07.2022.

12:54

Autor: Hina/A.P.C.

Državna inspekcija u turističkim objektima do kraja kolovoza

Državna inspekcija u turističkim objektima do kraja kolovoza

Foto: - / Shutterstock

Inspektori Državnog inspektorata u lipnja u obavili 621 inspekcijski nadzor, pri čemu je većina nadziranih turističkih objekata, njih 336 ili 54 posto poslovalo prema propisima, a u 285 ili 46 posto inspekcijskih nadzora utvrđene su 442 razne povrede propisa, priopćili su iz Državnog inspektorata. 

Sukladno zakonskim propisima, za 162 povrede inspektori su primijenili načelo oportuniteta, odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti tijekom nadzora.


Za 280 povreda propisa nadležnim je sudovima podneseno 16 optužnih prijedloga. Doneseno je 20 prekršajnih naloga te je naplaćena 61 kazna na mjestu izvršenja prekršaja. 


Radi utvrđenih povreda inspektori Državnog inspektorata su donijeli ukupno 250 upravnih rješenja.


Najčešće povrede propisa iz djelokruga turističke inspekcije odnosile su se na neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora te na nepridržavanje propisanog radnog vremena. 


Sanitarna inspekcija utvrdila je niz slučajeva u kojima radnici nisu imali položen tečaj zdravstvenog odgoja, a inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nepravilnosti vezane uz nepropisno odvajanje otpada, navodi se u priopćenju.


Inspekcija rada utvrdila je neprijavljivanje za ukupno 20 radnika državljana trećih zemalja na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme i to bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Hrvatskoj.


Tržišna inspekcija tijekom lipnja postupala je zbog neisticanje maloprodajne cijene i uvjeta prodaje, a poljoprivredna inspekcija zbog zavaravanje potrošača glede karakteristika hrane.


Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma traju do 31. kolovoza 2022.  Inspektori u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti i nadalje će poduzimati zakonom propisane mjere, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!