U lipnju rast prometa industrije i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

31.08.2023.

08:31

Autor: V.G./HRT/Hina

U lipnju rast prometa industrije

U lipnju rast prometa industrije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupni promet industrije u lipnju ove godine porastao je za 5,6 posto u odnosu na svibanj, a u odnosu na lanjski lipanj za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju je u usporedbi sa svibnjem na domaćem tržištu porastao za 10,2 posto, a na nedomaćem za pet posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj je razini najveći rast ukupne prodaje zabilježila energija, za 93,1 posto. Prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 18,1 posto, intermedijarnih proizvoda za pet posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto. Ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 0,5 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na godišnjoj je razini u lipnju na domaćem tržištu porastao za 11,3 posto, dok je na nedomaćem pao za 6,6 posto.

U lipnju je na godišnjoj razini prodaja kapitalnih proizvoda veća za 35,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,5 posto i intermedijarnih proizvoda za 3,9 posto. Kod energije se bilježi pad prodaje za 43,9 posto, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,4 posto.

Statistika, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pokazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupan promet industrije porastao za 5,5 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!