07:22 / 14.02.2018.

Autor: HRT

U mreži Prvog: Bitka za energiju - jesmo li odlučili što hoćemo?

-

-

Foto: - / -

O energetskoj budućnosti u Hrvatskoj govorili su stručnjaci za to područje - Jasminko Umičević, Davor Štern i Miro Skalicki.
Je li Hrvatska doista samostalna u kreiranju energetske budućnosti ili će je krojiti uz budno oko velikih sila te jesmo li na sjecištu američkih i ruskih energetskih, geostrateških i političkih interesa - neka su od pitanja na koja smo nastojali doznati odgovore u današnjoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Rusija bi rado ušla u INA-u, čemu se Amerika izričito protivi. Također, SAD navija za brzu provedbu LNG projekta na Krku, dok se Rusija čudi zbog čega Hrvatska ne želi njihov nego skuplji plin iz LNG terminala.

Stručnjak za energetiku Davor Štern kazao je da Hrvatska nema svoju energetsku politiku. Sve što se događa u energetici temelji se na želji pojedinaca koji su u tom momentu na nekakvim pozicijama u kojima mogu kreirati tzv. energetsku strategiju. Ispada da onda u Hrvatskoj radimo - kako kome dođe. Istovremeno, Europa tek sada kreće u izradu svoje energetske strategije. Bojim se da će to biti tek skup želja. Što se tiče Hrvatske, bilo bi krajnje vrijeme da ona napravi svoju strategiju i da je se drži, kazao je Štern. 

Miro Skalicki, energetski stručnjak, kazao je da strategija treba pokriti "miks" od konvencionalnih izvora energije, želimo li domaću proizvodnju ili ne, dobavne pravce, obnovljive izvore energije. Treba to sve objediniti kako bi postojala strategija koja bi Hrvatskoj dala energetsku neovisnost u određenoj mjeri. Skalicki je kazao da Hrvatska doduše neće biti nikada neovisna energetski, ali bi bilo dobro da određene potrebe možemo pokrivati iz domaćih izvora.

Stručnjak za energetiku Jasminko Umičević smatra da je premijer Andrej Plenković poslao jasnu poruku u vezi s vanjskim utjecajem na energetsku situaciju kada je kazao da odluke donose hrvatska Vlada. Objasnio je i kako je on doživio izjavu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta u vezi s Inom i ruskim nastojanjima. Kazao je da Hrvatskoj treba kvalitetniji partner od Rusa. Vidio sam i pohvalu Vladi što je odlučila izabrati savjetnika za pitanje Ine. Veleposlanik je američki čovjek iz biznisa i zna koliko su važni konzultanti. To je bitno zato što političari nemaju temeljna znanja o energetici, rekao je Umičević i kazao da je i ruski veleposlanik rekao istu stvar u vezi s Agrokorom.

U Hrvatskoj se vlade mijenjaju, a istodobno u vezi s Inom profitira MOL. U Inu se ne ulaže, ne razvija ju se. Problem u vezi s energetskom situacijom je što mi nismo odlučili što hoćemo, kazao je Umičević.

Kada bi mi imali čvrstu energetsku strategiju imali bismo i argumente za čvrsti razgovor, a danas ih nemamo, kazao je Štern. Ovo je sada jedno diplomatsko-političko pitanje o kojemu se ja ne bi usudio govoriti jer nije moja struka, tvrdi Štern, a isto tako plitičari ne bi smjeli govoriti o nečemu što nije njihova struka, jer ne znaju.

Na pitanje je li u pozadini svega bitka za plin Skalicki je rekao da je LNG terminal na Krku definitivno zanimljiv. SAD je postao izvoznik plina, a dosad je uvijek bio uvoznik. Trenutačno imaju jedan izvozni LNG terminal, u izgradnji još pet, a u projektu još četiri. Oni moraju naći nekakvo tržište, a to su drugi kontinenti. Budući da SAD ima viška plina i bit će ga sve više, moraju ga negdje plasirati. S druge strane i Rusija ima plina. Oni su po tome u Europi dominantni. Njihov plin dolazi plinovodima. Dakako da se tu sad očekuje tržišna borba.

Otkad suvereno upravlja Inom MOL tamo nije ništa investirao. Od samog ulaska, 2003. godine, MOL nikada nije imao namjeru izvršiti preuzete ugovorne obveze, modernizirati Rafineriju Sisak i Rafineriju Rijeka. Nije ulagao u rekonstrukciju, modernizaciju i povećanje broja benzinskih postaja u Hrvatskoj nego je kupio Tifon. Otkad MOL upravlja Inom hrvatske državne rezerve nafte i plina su smanjene preko 60%. Prvenstveni kriterij kod utvrđivanja vrijednosti neke naftne kompanije su rezerve nafte i plina, kazao je Umičević.

U vezi s Inom Umičević smatra kako je dobro da će Vlada RH razmotriti opciju strateškog partnera. Na pitanje je li bi strateški partner mogao biti MOL, Umičević je rekao da bi to bilo pogubno. Određene tendencije postoje, a ako je istina što pišu neki onda su određeni kontakti već i napravljeni, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!