09:37 / 15.11.2018.

Autor: V.K./HRT

"U mreži Prvog": Hoće li poslodavci isplatiti 13. plaću ili veću božićnicu?

-

-

Foto: - / -

"Mi ćemo biti sretni kad ispunimo ono što je isplanirano, svih dvanaest plaća, i da nešto dignemo plaće, to će nas više veseliti nego ova mjera“, govore poslodavci.
Hoće li poslodavci od 1. prosinca isplatiti 13. plaću ili veću božićnicu svojim zaposlenicima te hoće li trgovci sniziti cijene mesa, ribe, voća i povrća od početka iduće godine neka su od pitanja na koja su odgovarali gosti današnje emisije "U mreži Prvog" - dopredsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Hrvoje Balen, član Upravnog odbora Lonia-e Drago Munjiza i direktor Jadran Tvornice čarapa Vinko Barišić.

Na pitanje hoće li njegova tvrtka, biti među onim poslodavcima koji će iskoristiti mogućnost povećanja neoporezivog primitka sa 2500 kuna na 7500 kuna, Balen je odgovorio: "U idućoj godini računamo s takvim stvarima da možemo to iskoristiti. Mi ćemo nastojati i za ovu godinu povećati onaj dio koji možemo isplatiti djelatnicima, a za iduću godinu to vidimo kao dobar signal i priliku da možemo ljudima i povećavati primanja.“

"Lonija je planirala ove godine isplatiti maksimalno neoporezivi dio, znači do 2500 kuna, sada je ta mjera relativno iznenada došla, ali nastojat ćemo što više je moguće isplatiti. Načelno možemo reći, ovisno o tijeku novca, da ćemo se truditi isplatiti maksimalno jer mislim da je to korisno i za poslodavca i posloprimca“, rekao je Munjiza. Barišić je rekao kako tekstilna industrija uvijek ima nedovoljno novaca i da bi neka druga mjera bolje došla.

"Ako vam netko kaže, dignite plaće ljudima nije problem, samo je pitanje rezultata i poslovne politike, koji smo rezultat ostvarili da bi mogli dati. To su ipak novci koji se ostvaruju, zarađuju radom. Ako ima nešto, naravno da nitko od poslodavaca, pa ni mi u tekstilu, nije protiv. I mi ćemo iskoristiti sve što budemo mogli da ljudima poboljšamo standard, da izdvojimo sredstva koja možemo“, naglasio je.

Barišić je rekao kako ne misli da će ove godine biti isplaćena 13. plaća, zato što planirani rezultati neće to omogućiti.
"Mi ćemo biti sretni kad ispunimo ono što je isplanirano, svih dvanaest plaća, i da nešto dignemo plaće, to će nas više veseliti nego ova mjera“, rekao je.

"U trenutku kad smo predlagali mjere prema Ministarstvu financija, ono što smo  tražili je to, da se rasterete opterećenja iz plaće i na plaću. To je glavna stvar bila, jer to donosi neku konkurentnost i čovjeku opet od bruta ostane više nego neto novaca, jer morate znati da se svi mi borimo na globalnom EU tržištu, kako za poslove tako i za ljude“, naglasio je Balen i dodao kako „trend iseljavanja ljudi koji se događa sigurno se događa i zbog financijskih segmenata.  Možda neko naše davanje za djelatnika nije puno manje, nego što je davanje negdje vani, međutim ono što čovjeku ostane na kraju od neta je ono što ga natjera da ode van.

"Tražili smo da se poveća oslobođenje, to jest porezno rasterećenje. Međutim, to nije bilo prihvaćeno.Tražili smo pet malih mjera, a to je značilo da smo tražili da se neoporezivo može isplatiti prehrana za djelatnike, da se može platiti vrtiće, znači za one koji imaju djecu da poslodavac može neoporezivo platiti eventualno i smještaj ako premješta ljude iz jednog mjesta u drugo. Također, tražili smo trinaestu, četrnaestu plaću kao mogućnost neoporezive isplate i neoporezivo prepuštanje dionica djelatnicima za brzorastuće firme. Na kraju evo vidite koji je odgovor. Dobili smo sedam i pol tisuća kuna i to iskoristite i rasporedite kako znate“, rekao je Balen.

Munjiza je rekao kako pozdravlja ovaj potez Vlade zato što je to dobar signal, pogotovo za sektor trgovine gdje su plaće ispodprosječne.

"Ovaj sektor je strašno osjetljiv na pad prometa. Ako sektoru ili nekoj trgovini padne promet 5 do 10 posto ona sklizne u gubitak. I to se vrlo lako može desiti i ne ovisi samo o kvaliteti rada tog trgovca. Tako da su trgovci oprezni. Ove godine kad smo primijetili da otežano zapošljavamo ljude, da nam fali ljudi, da zbog toga moramo čak i uvesti dvokratno radno vrijeme ili skraćeno radno vrijeme. Mi smo prvo odlučili sve radnike zaposliti za stalno, znači na neodređeno vrijeme. To je radnicima dosta bitno. Jer onda mogu podići kredit, imate neki omjer između sigurnosti i plaće“, rekao je Munjiza.
 
Barišić jenaglasio, kako je problem radne snage ogroman.

"Mi svaki dan jedan autobus od  20 osoba, koje  su sve ženska radna snaga, vozimo iz Petrinje i okolice u Zagreb da rade, odrade smjenu, i vratimo ih nazad. Zamislite to. Nema radne snage“, rekao je i dodao kako je nemoguće" da smo prije deset godina imali 300 tisuća nezaposlenih, sad gotovo da ih i nema. Jer ne možemo reći da je netko nezaposlen, ako sve vapi za radnom snagom i ako dolaze izvana i ako su otvoreni poslovi, pogotovo u građevinarstvu, pa i kod nas u tekstilu“.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!