09:00 / 13.04.2018.

Autor: HRT

U mreži Prvog o Ini - Skalicki: Strateški sve ide istim smjerom

-

-

Foto: - / -

"U mreži prvog" gostovali su prof. Ivan Dekanić i stručnjak za energetiku Miro Skalicki.
Pomalo u sjeni burnih događanja ovog tjedna, prije svega u Saboru ali i postizanja nacrta nagodbe oko Agrokora ostala je odluka Vlade da su izabrani savjetnici, primarno financijski, koji će Vladu savjetovati u postupku mogućeg otkupa dionica INA-e od MOL-a. Nakon toga jučer stiže i vijest da s čela uprave INA-e, nakon osam godina, odlazi Zoltan Aldott. O svemu tome i koja je budućnost procesa "U mreži prvog" analizirali su prof. Ivan Dekanić i stručnjak za energetiku Miro Skalicki.

Zamoljen da komentira ostavku Zoltana Aldotta, prof. Dekanić je rekao da je svaka takva promjena u vrhu podružnice svojevrsna poruka. "Mislim da je MOL zadnjih 15 godina toliko dobro i sustavno vođena kompanija, da to i ne mora puno značiti. Nešto drugo je važnije - MOL-ova nova strategija (od prije godinu i pol), strategija MOL tridesete godine. Drugim riječima tada razrađivana kao 15-godišnja strategija povodom koje su, na izjave našeg premijera, ljudi iz MOL-a još prije godinu dana izjavljivali - mi možemo u toj novoj strategiji s INA-om i bez INA-e", rekao je. 

"Drugo što je navedeno u prezentaciji te strategije za investitore - jest da je strateški cilj MOL-a slabljenje relativnog utjecaja onoga dijela koji se zove INA. Čini mi se da je to važnije sa stajališta perspektive INA-e unutar MOL-a i reotkupa dionica, nego sama smjena na vrhu INA-e, istaknuo je.

Miro Skalicki složio se da je MOL koorporativno jedna vrlo organizirana firma. "Zna se što se radi, rade se dugoročni planovi. Prvi tren da - ispalo je malo iznenađenje, ali kad čovjek malo bolje razmisli - nakon osam godina provedenih na jednoj takvoj poziciji - jedna zamjena, neću reći smjena nego zamjena, svježi ljudi, nije ništa čudno. Ja tu ne očekujem nikakve bitne promjene. I u Zagrebu se puno više radilo na taktičkim stvarima, a strategija se naravno donosila u Budimpešti. Možda u Budimpešti netko nije bio zadovoljan kako su taktički odrađene neke stvari, ali strateški sve ide istim smjerom", smatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!