U mreži Prvog: O rashodima i utjecaju rebalansa na radnike

29.10.2021.

10:22

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio

 O kretanju rashoda te o utjecaju rebalansa na radnike razgovaralo se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

O kretanju rashoda te o utjecaju rebalansa na radnike razgovaralo se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Foto: Hrvatski radio / HRT

Na jučerašnjoj sjednici Vlade objavljeno je da bi rast BDP-a ove godine trebao biti 9 posto, znatno veći od dosadašnjih prognoza. No isto tako povećavaju se rashodi. Procjenjuje se da će manjak u državnom proračunu iznositi gotovo 20 milijardi kuna ili 4,7 posto BDP-a. O kretanju rashoda te o utjecaju rebalansa na radnike razgovaralo se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

- Nakon što je prošle godine naš proračunski deficit bio 7,4%, sada bilježimo smanjenje - u ovoj godini 4,5. Kada bismo se uspoređivali s drugim državama EU u tom pogledu, vidjeli bismo da pola država Europske unije u 2021. povećava svoje proračunske deficite u odnosu na BDP, a Hrvatska spada u kategorije država gdje se taj trend poboljšava, odnosno smanjuje. U usporedbi s drugim državama tu stojimo dobro, a takav trend će se i nastaviti, rekao je Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja.

Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca u emisiji je komentirala kako ne vide nekakve stvarne zaokrete u proračunskoj politici.

- A to je izuzetno potrebno jer, dok ne riješimo sustavno problem rashodne strane i gomilanja nekakvih neracionalnih dugova, neefikasnosti u sustavu, ne možemo očekivati ni nekakvo rastećenje na prihodnoj strani, a to je nešto što i poslodavci i radnici traže, prvenstveno rasterećenje opterećenja rada, dodala je.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske komentirao je kako se Zakonom o minimalnoj plaći osim povećanja minimalne plaće prvi put u nadzor dovodi i cjelovita isplata plaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!