U mreži Prvog: Što je s pregovorima o Zakonu o radu?

06.04.2022.

08:56

Autor: M.Š./HRT

U mreži Prvog o Zakonu o radu

U mreži Prvog o Zakonu o radu

Foto: HTV / HRT

Što poslodavci i radnici očekuju od rekonstrukcije Vlade? Koliko su se usporili pregovori o Zakonu o radu u Gospodarsko-socijalnom vijeću? Kako ublažiti udar poskupljenja i inflacije na plaće? Jesu li sindikati spremni za štrajk? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog".

Na pitanje je li godina i pol pregovora zapravo sada bačena u vjetar, Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, odgovorio je - nije.

- Godinu i pol dana razgovaramo o svim aspektima Zakona o radu. Naši socijalni partneri, svatko sa svoje strane, stavili su jako puno tema na stol o kojima su htjeli razgovarati. Na tragu toga pripremili smo novi ZOR, a godinu dana svaki petak se nalazimo i po tri, četiri sata razgovaramo o svim temama. U ovom trenutku ne bih rekao da je došlo do prekida vezano za ZOR, do kraja kolovoza moramo implementirati dvije europske direktive. Odlučili smo se do kraja godine donijeti izmjene i dopune ZOR-a, ističe, dodajući da su razgovori bili veoma korisni i da ništa nije propalo.

- Mi smo sa sindikalne strane još prije tri mjeseca upozoravali da ovi pregovori idu presporo. Čekali smo dugo vremena da HUP kod sebe procijeni kako oni gledaju na stanje. Ministar je na kraju presjekao, našli smo se prije dva tjedna, zaključili smo da nema vremena više razvlačiti pregovore i da treba voditi računa i o direktivama, kao i o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, istaknuo je u emisiji Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, dodajući da je aktualni zakon prefleksibilan i da je donio mnogo toga lošeg hrvatskim radnicima.

- Postupke treba mjeriti prema ishodima, ako imamo neki učinak, onda možemo suditi je li vrijeme bilo uspješno ili bačeno u vjetar. Nas se ništa nije čekalo, od prvog momenta smo tražili europska rješenja kakva postoje u uređenim zemljama EU-a. Hrvatski ZOR nije na tom tragu. Brojke pokazuju da je Hrvatska pred povijesnim brojem zaposlenih. Trebamo više radnih mjesta, dinamičnije tržište rada, fleksibilniju ekonomiju koja lakše funkcionira. Kolotečina je propast, zakonska rješenja koja su moderna i suvremena, Hrvatskoj su nužna. Uspješna ekonomija je najbolja sigurnost rada, istaknuo je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!